Fordom-konope-ZahorskaBystrica-1

Nejde však o konope indické, čiže marihuanu, ale o európsku odrodu konopa siata, ktorá bola po celé stáročia významnou technickou plodinou našich predkov a v súčasnosti zažíva návrat. Najväčší výrobca nízkoenergetických a pasívnych domov v SR ForDom, s. r. o. Zvolen v týchto dňoch dokončuje v Záhorskej Bystrici prvú drevostavbu na Slovensku, ktorej izolácia je celá z konope. Informoval o tom marketingový riaditeľ ForDomu Branislav Kuzma.

,,Konopnú izoláciu sme použili na izoláciu rôznych častí drevostavby, predovšetkým na zateplenie krovu, do stien a podláh. Konopná izolácia je vyrábaná z technického konope, ktoré je ideálnou poľnohospodárskou plodinou, ale neobsahuje návykové látky ako marihuana. Je to prírodný obnoviteľný zdroj, neobsahujúci žiadne bielkoviny, preto tepelnú izoláciu netreba špeciálne ošetrovať proti hmyzu a hlodavcom. Pritom zle horí, ale má vynikajúcu difúznu priepustnosť a schopnosť redistribuovať vlhkosť. Môže sa vyrovnať až s 20 % vlhkosťou bez straty tepelno- izolačných vlastností, kým minerálna vlna stráca tieto vlastnosti už po prekročení 2 % vlhkosti. Na stavebné účely sa používa vo forme izolačných dosiek a rohoží, alebo aj voľne sypané do uzavretých priestorov“, vysvetlil B. Kuzma.

Fordom-konope-ZahorskaBystrica-3

Dodal, že konope je pevnou a zároveň pružnou izoláciou, môže sa s ním pracovať bez ochranných pomôcok, nedráždi dýchacie cesty, nesvrbí a neškriabe, má výborné tepelno-izolačné a akustické vlastnosti a odolnosť proti plesniam a škodcom.

,,Nízkoenergetický drevený dom s izoláciou  s konope má vynikajúce tepelno-izolačné parametre a veľmi nízku spotrebu energií. Mesačne sa náklady na všetky energie spojené s jeho prevádzkou pohybujú okolo 40 EUR. Pritom nadobúdacia cena takéhoto domu len o niečo prekračuje hranicu 100 000 EUR bez DPH. Kvalitná a zároveň cenová dostupnosť všetkých našich úsporných rodinných domov, s rôznymi izoláciami – nielen konopnou, nachádza vo verejnosti pozitívnu odozvu. Staviame ich na kľúč, pritom zákazníkom poskytujeme možnosť výberu energeticky úsporných elektrospotrebičov, svietidiel, kuchyne aj kúpeľne. V cene projektu je aj individuálny prepočet technických parametrov. Konštrukcia a skladba obvodových stien, tepelnoizolačné vlastnosti, okná s trojsklami a exteriérové dvere pre pasívne domy, riadené vetranie s rekuperáciou odpadového vzduchu a dôsledné dodržanie stavebných postupov zaručujú nízke platby za energie od 30 do 50 Eur za mesiac, podľa typu domu a počtu jeho obyvateľov. Okná sú dreveno-hliníkové typu SmartWin s trojsklom od slovenského výrobcu Hoblina. Fasádne profily upravujeme pigmentovanými prírodnými olejmi od renomovaných výrobcov“, konštatoval B. Kuzma.

SONY DSC

Poukázal aj na to, že o energeticky pasívne domy z radu ECOCUBE sa neustále rozširuje záujem zo strany slovenských občanov i zahraničných. ForDom realizoval za posledné roky desiatky stavieb rodinných domov ECOCUBE v  Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji. Presadil sa s nimi aj v Rakúsku.

  SONY DSC SONY DSC

ForDom, s. r. o., Zvolen je aj výrobcom a distribútorom stavebných systémov a materiálov, ako krovy, nosné konštrukcie zastrešenia, výrobné haly, špeciálne drevené konštrukcie a iné energeticky úsporné montované stavby. Firma je držiteľom značky kvality drevostavieb, členom Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR a Inštitútu energeticky pasívnych domov (IEPD). V roku 2012 Sekcia drevostavieb ZSD SR úspešne zaviedla vlastnú „Značku kvality“, ktorá ide nad rámec povinných certifikácií výrobkov a konštrukcií a o pridelenie ktorej sa môžu uchádzať všetci členovia ZSD SR. V súťaži Drevostavba roku 2012 firma získala prvé miesto za energeticky pasívny dom typu ECOCUBE.

Viac informácií je na www.fordom.sk , www.mojpasivnydom.sk