epd jablonove (1)

Pozemok s rodinným domom v pasívnom štandarde sa nachádza v krásnom prostredí na úpätí Karpát v malej obci Jablonové. Vyrástol medzi existujúcou obytnou zástavbou. Samostatne stojaci dvojpodlažný objekt bez podpivničenia je ukončený klasickou sedlovou strechou v dvoch úrovniach.  Výmera obytných priestorov je 129,86 m2. Od juhozápadu je k domu pričlenená drobná doplňujúca stavba  –  garáž a sklad, ktorá stojí na pivničných priestoroch.

Dom umiestnením zohľadňuje danú ÚPI a je hlavnou fasádou natočený na juhozápad.  Vstupná – severná fasáda domu je riešená s minimálnym orientovaním okenných otvorov. Južná fasáda je naopak značne otorená, čo umožňuje maximálne využívanie solárnych ziskov. Na objekt boli inštalované drevo-hliníkové okná s izolačným troj-sklom (Ug=0,6 Hoblina – Smartwin). Ako strešná krytina bola použitá pálená škridla Tondach. Fasádu stavebných objektov tvorí drevený fasádny obklad v kombinácii s omietanými plochami tenkovrstvou omietkou bielej farby.

epd jablonove (16) epd jablonove (14)

Energeticky pasívna drevostavba spĺňa podmienky podľa výpočtu PHPP, t.z. že spĺňa všetky potrebné kritériá tohoto štandardu (mernú spotrebu tepla aj spotrebu primárnej energie).

Dispozícia sa vyznačuje praktickosťou a šetrnosťou. Jednoduché a účelné riešenie zodpovedá trendu dnešných nárokov na bývanie a v plnej miere vyhovuje 4 – člennej rodine. Vstup do objektu zo severovýchodnej strany je krytý prístreškom. Z predsiene a haly sú prístupné:  technická miestnosť s práčovňou, úložné priestory (šatníky), kúpeľňa s toaletou, pracovňa a hosťovská izba. Taktiež je tu umiestnené schodisko, ktoré zabezpečuje prístup na druhé nadzemné podlažie do nočnej a oddychovej časti domu (spálne, kúpelňa, šatník).

epd jablonove (2)

Pôdorys prízemie

Hala vyúsťuje do hlavnej dennej časti, ktorú tvorí obývacia izba spojená s priestrannou kuchyňou a jedálenskou časťou. Netreba zabúdať na komoru, tá je napojená priamo na kuchyňu, čo sa javilo ako najpraktickejšie riešenie. Pozdĺž hlavnej – južnej fasády sa rozprestiera slnečná terasa, ktorá je prístupná v juhozápadnej časti z kuchyne ale aj priamo cez obývačkové presklenia. Jej prestrešenie ponúka využitie aj v menej priaznivom počasí.

epd jablonove (4)

Pôdorys poschodie

Rodinný dom je navrhnutý ako masívna drevostavba založená na železobetónovej základovej doske, voľne uloženej na lôžku zhutneného granulátu penového skla o hrúbke 40 cm. Penové sklo funguje ako drenážna vrstva a zároveň spĺňa tepelnoizolačnú funkciu.

Obvodová stena je masívna stavebná konštrukcia na báze dreva typu Lignotrend UNI Q3, kombinovaná s rámovou konštrukciou STEICO Wall 300 mm pre izoláciu z fúkanej celulózy. Obidve podlažia sú na severe obložené drevovláknitými doskami Steico. Obvodové steny sú obložené z vnútornej strany protipožiarnym sádrokartónom. Niektoré nosné steny interieru sú vyplnené nepálenými hlinenými tehlami a na niektorých častiach je v interiéroch použitá hlinená omietka PICAS na rákosovom nosiči.

epd jablonove (10) epd jablonove (9)

Stropná konštrukcia pozostáva z drevených panelov Lignotrend Decke Q3 s pohľadovým dreveným povrchom. Strop je pre lepšie akustické vlastnosti zaťažený vápenným makadamom a kročajový zvuk je tlmený drevovláknitou doskou.

Konštrukcia strešného plášťa je z drevených panelov Lignotrend Decke Q3. Na nosných priehradových nosníkoch z exteriéru je zaklopená hrubou doskou. Celá konštrukcia je zateplená fúkanou celulózou.

Vykurovanie v dome zabezpečuje jednotka Aerosmart X2 prostredníctvom nástenného vykurovania, kde sú hadice zaomietané v hlinenej omietke. V dome je taktiež riešené nútené vetranie s využitím tepla z odchádzajúceho vzduchu (vetracia jednotka SmartVent). Rozvod vzduchu je prevažne riešený ako skrytý v stropoch.

Spoje rôznych materiálov boli vzduchotesne prelepené, čím sa zabezpečila vzduchotesnosť obvodového plášťa. Stavba zvládla „blower door“ test na hodnotu n50 =0,18 1/h.

Vďaka žalúziám na južnej fasáde a možnosti kompaktnej jednotky využiť soľanku na chladenie stenových okruhov počas leta, nedochádza ani k letnému prehrievaniu.

epd jablonove (5) epd jablonove (3) epd jablonove (1)
epd jablonove (13)
epd jablonove (12)epd jablonove (8)

Text, fotografie: Daniel Marinica (Createrra)

Projekt: Architektonické štúdio Createrra s.r.o., Mgr. art. Bjorn Kierulf, Ing. Marián Prejsa

Zodp. architekt: Ing. arch Zuzana Kierulfová

Statika: Ing. Jaroslav Sandanus

Vetranie/Kúrenie: Ing. Juraj Očenášek

PHPP a energetický koncept: Mgr. art. Bjorn Kierulf

Zdravotechnika: Ing. Juraj Očenášek