Drobné ubytovania sa stali lákavými turistickými atrakciami pre návštevníkov z celého sveta. Mobilné chatky na plážach Nového Zélandu, úzke priestory pozdĺž riečnych brehov v Japonsku, minimalistické kabíny v Britskej Kolumbii alebo útulné nehnuteľností v Nórsku.

Tieto veľkolepé stavby ukazujú, že veľkosť nie je všetko – ale ak sa chystáte na ich návštevu, možno sa potrebovať zbaliť naľahko.

Washington-lodge

Chatka vo Washingtone navrhnutá Olsonon Kundigom sa nazýva Delta Shelter. Ak sa nepoužíva, dá sa celá uzavrieť oceľovými okenicami.

Riverside-House

Riverside House, v Tokiu, Japonsko, bol postavený na malom trojuholníkovom pozemku a funguje aj ako rodinný dom.

Hut-on-Sleds2

Chata na saniach na bielej piesočnatej pláži vo Whangapoua, na Novom Zélande. Je ľahko premiestniteľná, aby bola v súlade s miestnym zákonom – všetky stavby totiž musia byť mobilné vzhľadom k hrozbe pobrežnej erózie.

Gulf-Islands-retreat

Jednoizbový div: Útočisko v Britskej Kolumbii je síce nepatrné, ale má dostatok priestoru pre útulný drevený horák a posteľ. Architekt Olson Kündig hovorí: “Je to tak malé, že budete musieť ísť von. A to je hlavná podstata!”

Hershey's-Kiss-hideaway

Kupolovité ohnisko pre deti je situované na ihrisku v Trondheime, Nórsko. Po zotmení žiari oheň cez škáry dubovej drevenej konštrukcie.

House-77

Dom 77, navrhnutý José Cadilhe, je drobný priestor pre návštevníkov, aby zažili jedinečný štýl portugalského plážového mesta Póvoa de Varzim.

Yingst-Sauna

Sauna “Yingst” Davida Salmela ponúka samotu v lese v Traverse City, Michigan.

Encuentro-Guadalupe-Antiresort-huts

Izby s výhľadom: Chatky Encuentro Guadalupe Antiresort, od Jorge Gracia Garcia, sú k dispozícii ako deluxe kabíny pre turistov na pozorovanie mexických vinohradníckych oblastí vo Valle de Guadalupe.

Beetle's-House

Malé a milé: Japonský architekt Terunobu Fujimori navrhol tento malý “chrobačí dom” na špeciálnej výstave vo Victoria and Albert Museum v Londýne.

Tieto ale i ostatné zaujímavé projekty nájdete v publikácii “Small Architecture Now” od Philipa Jodidia.