Stromodom utkaný z bambusu (1)

Tampah je poľnohospodársky nástroj, ktorý bol špeciálne navrhnutý pre filtrovanie ryže. Používa sa na oddelenie semien od iných materiálov, s ktorými môžu byť zmiešané, ako sú napr. štrk, ryžové šupky, listy a ďalšie. Nejedná sa len o nástroj na triedenie, ale používa tiež na sušenie zrna. Ako ódu na tradície a praktiky indonézskej kultúry, Budi pradono architects vybudovali stromodom pomocou tampah ako dekoratívneho modulu.

V spolupráci s odborníkom z neďalekého mesta Simo, v tejto dočasnej štruktúre ukladali každý okrúhly tampah paralelne alebo šikmo k jeho susedom, čím prispievali k celkovej trojuholníkovej forme. Spolupráca poskytla novú typológiu s pestrou tvorbou z bambusovej trstiny, ktorá funguje ako filter pre historický kontext. Vo výške päť metrov nad zemou si ľudia z obce Solo môžu prezrieť mesto a získať nový výhľad na pevnosť Vastenburg – holandskú pamiatku z roku 1700.

Stromodom utkaný z bambusu (7)   Stromodom utkaný z bambusu (4) Stromodom utkaný z bambusu (2)Stromodom utkaný z bambusu (6)Stromodom utkaný z bambusu (5)

Zdroj: www.designboom.com

Fotografie: Budi Pradono Architects