Pri predstave Vikingov každého pravdepodobne napadnú divokí bojovníci nosiaci helmy osadené rohmi. Vedeli ste ale, že legendárni Škandinávci boli taktiež vášniví stavitelia domov so zelenými strechami? Napriek tomu, že tri trávnaté domy, ktoré sedia na pozostatkoch 1000 rokov starej nórskej kolónie v L’Anse aux Meadows sú len rekonštrukcie, prinášajú svedectvo o tom, že vikingovia vedeli o udržateľnej architektúre už celé storočia pred vznikom certifikátu LEED.

Situované na najsevernejšom cípe Newfoundlandu v Kanade, trávnaté domy takmer miznú v okolitej krajine. L’Anse aux Meadows je jediné známe miesto nordickej dediny v Kanade a Severnej Amerike mimo Grónska. Kedysi to bolo rušné mesto, osada mala tri drevené zatrávnené pozdĺžne domy a päť menších budov, ktoré boli postavené Vikingami päť storočí skôr, než Krištof Kolumbus vstúpil na tento kontinent.

L'Anse aux Meadows, main area inside long house

Kým tieto štruktúry sú už dávno minulosťou, na základe stôp, ktoré po sebe zanechali Severania,  boli na ich mieste postavené historické rekonštrukcie. Domy sú vyrobené z vnútorného dreveného rámu, pokryté hustými vrstvami mačiny. Tieto domy sú veľmi robustné, na rozdiel od obyčajnej drevenej konštrukcie. Strechy sú následne pokryté trávou, ktorá pôsobí ako prirodzený izolant.

Vnútri domov prezentujú exponáty a nájdené artefakty životný štýl Vikingov.

V roku 1978 bolo miesto a jeho archeologické pozostatky vyhlásené svetovým dedičstvom UNESCO.

Zdroj: www.inhabitat.com