Škandinávske postele

Máte radi prírodu, ale vidiecky štýl je pre vás príliš fádny? Páči sa vám moderný design? Stavte na severský štýl, ktorý je charakteristický eleganciou, harmóniou a nadčasovosťou. Škandinávsky nábytok je predovšetkým o dreve a každému interiéru dodáva punc ľahkosti. Ten podporujú svetlé farby, čistota a na prvý pohľad „suché“ línie.

V jednoduchosti severského bývania je krása

Odporcovia škandinávskeho štýlu mu vyčítajú prílišnú strohosť. Zložito vyrezávané drevené postele ale v tomto type obydlia skrátka nemajú svoje miesto. Dominuje mu predovšetkým svetlé drevo doplnené najčastejšie prútmi, sklom a kameňom. Na plasty narazíte v severskej domácnosti skôr výnimočne.

Drevené podlahy dokážu rozjasniť celú miestnosť

Základom škandinávskeho interiéru je farebná kombinácia bielej, čiernej, odtieňov šedej. Svetlé farby pritom nechajte vo veľkom prevažovať a s čiernou z pochopiteľných dôvodov skôr šetrite. Miestnosti presvetlíte aj opticky zväčšíte najlepšie drevenými svetlými podlahami. Žiadaný efekt podporí tiež svetlá stena a nábytok – napríklad šikovná drevená knižnica nielen pre detektívky od Stiega Larssona.

V obývačke dominuje šedá sedačka s farebnými vankúšmi

Nábytok má budiť dojem, že pretrvá na veky – a s tým ten škandinávsky rozhodne nemá problém. V obývačke nechajte vyniknúť šedú sedačku a oživte ju vankúšmi v pestrých farbách. Steny ozdobte fotografiami alebo obrázkami a ak máte tmavé podlahy, zjemnite ich kožušinou alebo bielym koberčekom.

Najčastejším materiálom je buk a borovica

Škandinávci veľmi dbajú na úžitkovú hodnotu a priestorovú úspornosť nábytku, na ktorého výrobu sa používa hlavne bukové a borovicové drevo. Podlaha je v severských interiéroch často poskladaná z brvien, ktoré sa používajú aj ako dekorácia na stene alebo dosky stolov. Náter dreva môžete naschvál nechať akoby zašpinený alebo so šmuhami.

Biela farba dominuje, ale pri doplnkoch sa pridávajú aj ďalšie sýte tóny

Veľmi svetlé farby nie sú v interiéroch samoúčelné. Obyvatelia Škandinávie si týmto kompenzujú nedostatok slnečného svitu v zime a snažia sa predísť depresiám. Aj keď biela farba stále dominuje, v poslednom čase sa pridávajú predovšetkým pri doplnkoch jednotné, ale veľmi sýte farby kombinované s bielou. Vidieť môžete modrú, sýto zelenú, jasne červené alebo tóny šedej, ružovej a béžovej.

Nezabudnite na izbové rastliny, život interiér osvieži

Začali ste s úpravami bytu v škandinávskom štýle na bielom základe stien, okien a dverí? Nezabudnite na živé zelené kvety, ktoré do prírodného interiéru rozhodne patria. Ďalším typickým doplnkom sú rôzne sviečky a lucerny do interiérov, aj von na terasy. V niekedy stroho pôsobiacom prostredí tak získate príjemný pocit útulnosti a tepla.

Kombinujte moderné a tradičné materiály

Túto atmosféru dokážu umocniť napríklad medené osvetľovacie prvky. Nebojte sa kombinácie moderných a tradičných materiálov – práve možnosť zdanlivo nesúrodého je veľkou devízou škandinávskeho štýlu. Pestrosť interiéru zaistíte koberčekmi, obrazmi a ďalšími doplnkami, typickými pre severské obydlia.

Ak patríte k milovníkom prírody, je pre vás bývanie v škandinávskom štýle ideálnym riešením. Prajeme vám, nech sa medzi dreveným nábytkom cítite ako ryba vo vode.

Viac informácií nájdete na stránke www.mt-nabytok.sk.