Stitched Panorama

Stitched Panorama

Čoraz viac investorov sa pri výbere konštrukcie svojho budúceho obydlia rozhoduje medzi drevostavbou a klasickým murovaným domom. Príjemná klíma, rýchlosť výstavby a predurčenosť na vyhotovenie v nízkoenergetickom či pasívnom štandarde patria k trom najväčším prednostiam, ktoré ponúkajú kvalitne zhotovené moderné drevodomy.

Ako potvrdzuje aj táto stavba, pod pojmom drevodom sa už dávno neukrýva zrub či drevenica z čias prastarých mám. Moderná drevostavba, vytvorená talentovaným a erudovaných architektom, môže byť vyhotovená v energeticky pasívnom štandarde a súčasne mať kultivovaný súdobý architektonický ráz, prepracované konštrukčné riešenie a dôkladné vyhotovenie. Drevodom, ktorý postavili v Hodoníne, poskytuje svojim obyvateľom pohodlie podporované výdobytkami súčasných technológií, dostatok svetla, tepla a priestoru na príjemný život.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (13)

Pre architekta je ideálna situácia, keď príde zákazník, ktorý už má parcelu, vie čo chce a zvyšok nechá na ňom. Takýto bol začiatok tvorby energeticky pasívneho domu v Hodoníne pre architekta Pavla Horáka zo štúdia Prodesi/Domesi. So svojím tímom sa dlhodobo špecializuje na moderné drevostavby, pričom za jedny z kľúčových momentov optimálneho výsledku považuje odvinutie konceptu stavby od daností pozemku a miesta a „naladenie sa“ na vlnovú dĺžku predstáv klientov pri stvárnení ich budúceho domova. „Keď porovnám prvú skicu a konečnú podobu domu, rozdiely sú minimálne. Do celkovej podoby domu majitelia takmer nezasahovali. Venovali sa vymýšľaniu a zariaďovaniu interiéru, aby z neho vytvorili domov podľa svojich predstáv,“ spomína architekt.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (10)

O čo jednoduchšie bolo rokovanie s majiteľom, o to náročnejšia bola práca s parcelou. „Pozemok nielenže nemal ideálny tvar – bol úzky a dlhý, ale tiež sme museli vyriešiť problém s nestabilným a vlhkým podložím,“ vysvetľuje Pavel Horák. Architekt, ktorý komplikované danosti lokality vníma vo svojej práci zásadne ako inšpiráciu, premenil aj v tomto prípade prekážky na pozitíva. Namiesto štvorcovej stavby, ktorá je kompaktnými tvarmi ideálna pre pasívne domy, vytvoril obdĺžnik s rozmermi 13 x 6 m a južnú časť západnej fasády maximálne zasklil, aby dosiahol maximálne pasívne solárne zisky. Problém s podložím vyriešil špeciálnym založením stavby. Dom nestojí na pilotoch či na klasickej základovej doske, ale na zhruba polmetrovom špeciálnom násype z penového skla, na ktorom je položená železobetónová doska. Penové sklo tu poslúžilo aj ako výborná izolácia, ktorá je pre pasívne domy veľmi dôležitá. Po vyriešení týchto problémov prebiehala samotná stavba veľmi rýchlo. Majiteľ odovzdával na stavbu pripravený pozemok vo februári, hrubá stavba bola hotová prakticky za tri dni. Základnú konštrukciu domu tvoria prefabrikované panely so stĺpikovou konštrukciou. Po hrubej montáži panelov nasledovalo osadenie okien, inštalácia a vnútorné povrchy stien. V lete, teda zhruba za štvrť roka, sa mohli majitelia sťahovať.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (5)

Pasívny štandard bol v dome dosiahnutý už pri hrúbke stien okolo 50 centimetrov, z čoho približne 40 cm tvorí izolácia. Základom obvodových stien je stĺpiková rámová konštrukcia. Pokiaľ by ste rezom stien postupovali z interiéru do exteriéru, najprv nájdete sadrokartón, za ním je predstena s tepelnou izoláciou a potom OSB dosky s prelepenými a pretmelenými škárami. Vnútro tvorí drevená konštrukcia s vloženou tepelnou izoláciou, DHF doska, vonkajšie zateplenie a difúzna fólia odolná proti UV žiareniu. Majiteľ si želal, aby dom zvonku nestarol. Preto architekt zvolil na fasádu obklad zo smrekových lát, ošetrených nanolazúrou s dlhou životnosťou. Obklad bude nevyhnutné natierať, no prvý náter vystačí približne na osem rokov a platí, že každý ďalší interval sa bude predlžovať.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (3)

Na vnútorné priečky bol použitý sadrokartón, čo zjednodušilo vedenie elektriny a ďalších rozvodov. Sadrokartón sa dá ďalej upraviť rôznymi spôsobmi – maľovať, tapetovať i obkladať. Preto ak by majitelia nechceli, nemuselo by byť vôbec vidno, že ide o drevostavbu. V tomto prípade si budúci obyvatelia domu naopak želali priznať obvodové konštrukčné stĺpy a jeden bol ponechaný aj uprostred obytnej miestnosti. Na hornom poschodí sú priznané stropné trámy. Čiastočne viditeľné stavebné drevo a časť nábytku z duba dopĺňa ďalší prírodný materiál – prírodné linoleum na podlahe, ktorá je teplá na dotyk a mäkká pri chôdzi. Interiér dotvára neutrálnym odtieňom, pri ktorom vynikajú ostatné súčasti zariadenia. V kúpeľniach sú podlahy aj steny pokryté tradičnými keramickými dlažbami a obkladmi. Farebný akcent vo vnútri i smerom von vytvára červená farba, použitá nielen na doplnkoch, ale aj na vonkajších okenných roletách, ktoré chránia miestnosti za veľkými sklami pred prehrievaním.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (11) Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (12) Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (9) Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (6)

 Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (8) Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (4)

Dispozične je poschodový dom je rozdelený na spoločenskú zónu na prízemí a nočnú časť na poschodí. Na prízemnom podlaží sa nachádza obývačka prepojená s jedálňou a kuchyňou, pracovňa, kúpeľňa pre hostí a technická miestnosť. Intímnejšia časť domu na poschodí pozostáva zo spálne rodičov a priľahlého šatníka, dvoch detských izieb a detskej herne, umiestnenej v časti chodby. Samozrejmou súčasťou podlažia je hlavná kúpeľňa prepojená s toaletou. Dom má plochú strechu, horné poschodie nadľahčuje súvislá sklenená plocha na prízemí. Architekt kládol dôraz na logické usporiadanie miestností s ohľadom na svetové strany. “Veľká presklená plocha prízemia prechádza z časti východnej fasády cez celú južnú a veľkú časť západnej fasády, čím sme maximálne umožnili celodenné preslnenie spoločenského priestoru, kde rodina trávi spoločne najviac času. Na zatienenie slúžia vonkajšie rolety. Druhé podlažie je koncipované ako časť so spálňami na západe stavby a herňou pre deti nad obývacím priestorom. Vstupné, technické a hygienické zázemie je pri severnej fasáde,“ popisuje Pavel Horák. K severnej časti fasády umiestnil architekt aj garáž so skladom a jedno kryté parkovacie státie.

Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (2) Energeticky pasívny drevodom v Hodoníne (1)

Neoddeliteľnou súčasťou pasívnych domov – a tento nie je výnimkou, je systém riadenej výmeny vzduchu spolu s rekuperačnou jednotkou. Podobne ako inde, aj tu spočiatku vlastníci bojovali s mýtom, že si už nikdy nebudú môcť otvoriť okno a podobne. Ako priznávajú dnes, systém im po určitej dobe, keď sa s ním naučili žiť, úplne vyhovuje. Prísun čerstvého vzduchu zlepšuje vnútorné prostredie domu. V lete ocenili, že sa miestnosti neprehrievali, v zime ich milo prekvapili minimálne náklady na vykurovanie. Celý dom vykurujú podlahovým kúrením a elektrickými ohrievačmi. Elektrina dohrieva aj vodu, keď počasie nepraje solárnym panelom na streche. Kozub v obývacej izbe, na ktorom trvali, slúži väčšmi ako dekorácia a vytvára v zime útulnú atmosféru, než aby bol zdrojom tepla. Okná otvárajú kedy chcú.

Pozemky na stavbu rodinného domu sa nachádzali na mieste bývalých záhradkárskych kolónií mesta Hodonín. Na pozemkoch rástla medzi ovocnými stromami zakorenená neudržiavaná zeleň. Príjazd na parcelu s domom je zo severu, z východu a západu susedí s ďalšími stavebnými pozemkami. Južným smerom sa naskytá dlhý priehľad do zelene záhrad. Dom sa k priehľadu otvára hlavným obytným priestorom a ide mu v ústrety dreveným vonkajším mólom… Čo dodať? Inšpirácia na vysnívané bývanie v pasívnej modernej drevostavbe, hodná investície majiteľov a verná viac než dobrej povesti architekta.

Energeticky pasívny dom, Hodonín, ČR

Autor: Ing. arch. Pavel Horák, Prodesi/Domesi
Spolupráca: Radim Oblouk
Úžitková plocha: 130 m2

Text: Ing. arch. Ľubica Fábri, ARCHA matériO, Foto: Lina Németh, www.domesi.sk