Rodinný dom PRYSK (4)

Dom stojí v obci Horní Prysk pri Českej Kamenici v chránenej krajinnej oblasti Lužické hory. Pozemok sa nachádza v južnom svahu a zo severnej strany je ohraničený vyrastenými listnatými stromami. V bezprostrednom okolí je rozptýlená zástavba starších i nových rodinných domov.
Architektovi a stavebníkovi ich počiatočný zámer vydaril: chceli vytvoriť dom, ktorý bude v súzvuku s okolitým prostredím, prirodzene pôsobiaci v kontexte okolitej krajiny i samotného pozemku a vo vnútri voňajúci drevom. Výsledná drevostavba – zvonku vyznievajúca takmer tradične, no konštrukciou a vybavením moderná a v duchu dnešných nárokov, spĺňa zadanie vo všetkých ohľadoch.

Pôvodné domy v tejto lokalite majú často charakter dvojpodlažných obdĺžnikových stavieb so sedlovou strechou. Prízemné podlažie býva murované, poschodie zrubové. Takto domy pôsobia akoby skladané v rôznych vrstvách, čo vytvára drobnú a malebnú mierku miestnej architektúry. Takýto charakter bol aj hlavnou inšpiráciou pri našom návrhu stavby – vytvoriť akýsi dom-sendvič,“ vysvetľuje východisko konceptu domu jeho autor, architekt Pavel Horák.

Rodinný dom PRYSK (1)  Rodinný dom PRYSK (2)

Objekt má teda obdĺžnikový pôdorys, dvojpodlažný, so sedlovou strechou. Hrebeň je orientovaný pozdĺž vrstevníc. Príjazdová cesta k pozemku sa vinie z jeho južnej strany – odtiaľto sa pozemok postupne dvíha až k zalesnenému svahu. Samotný dom leží v hornej (severnej) časti parcely. Tu sa otvárajú najkrajšie výhľady do diaľky a na protiľahlé svahy. Vstup do objektu umiestnil architekt z juhu od cesty na pozemku, ktorá sa voľne vinie miernou serpentínou od vstupu na pozemok smerom k domu.

Rodinný dom PRYSK (8) Rodinný dom PRYSK (9)

Na prvom nadzemnom podlaží je kuchyňa a obytná časť s jedálňou orientovaná rohovým juhozápadným oknom k najcennejším výhľadom. Na obytnú časť nadväzuje krytá terasa, ktorá pokračuje až za dom do zakrytejšej časti záhrady. V spoločenskom priestore dominujú okrem priznaných stropových trámov aj kozubové kachle, ktoré vzhľadom na izolačné vlastnosti stavby dokážu vykúriť hlavný obytný priestor. Ak by to v mrazoch predsa len nestačilo, využije sa elektrický kotol s ústredným vykurovaním ako doplnkový zdroj.

V druhej časti domu prvého podlažia je hosťovská izba, pri severnej fasáde sa ďalej nachádza schodisko a technické zázemie s kúpeľňou. Schodiskom pri severnej strane sa vychádza na druhé podlažie. Tu sú situované dve detské izby, veľká spálňa rodičov s vlastnou krytou terasou a šatňou, samostatná kúpeľňa, WC a špeciálna miestnosť na pranie a sušenie bielizne.

Rodinný dom PRYSK (6)

Fasáda domu je obložená smrekovcovými doskami s výraznou škárou – na prvom nadzemnom podlaží sú kladené horizontálne a na druhom vertikálne. Obidve poschodia sú odčlenené decentnou rímsou. Na obklad fasády bolo použité úplne prírodné drevo bez povrchovej úpravy v duchu zámeru, aby zovňajšok domu časom zostarol a získal podmanivú striebristo sivú patinu. Krov strechy je vytvorený z pevných KVH hranolov, krytina sedlovej strechy je skladaná z cementovláknitých dosiek. Oplechovanie, odkvapy, lem medzi podlažiami a okná sú v tmavosivej antracitovej farbe.

Rodinný dom PRYSK (5) Rodinný dom PRYSK (7)

Konštrukčné a technické údaje:

Dom je difúzne otvorená drevostavba s celkovou hrúbkou steny 383 mm. Vďaka skladbe stien preniká vlhkosť z interiéru von do exteriéru, takže stavba prirodzene dýcha a nezadržiava vlhkosť.

Základná konštrukcia – CLT panely NOVATOP – krížom lepené drevo, strecha a strop – KVH hranoly

Vonkajší obvodový plášť – smrekovcové palubovky kladené v dvoch smeroch (horné podlažie zvislo, dolné vodorovne)

Strecha – cementovláknité dosky – krytina Cembrit Rhombus

Okná – drevené Euro okná s dvojsklom

Vykurovanie – kozubové kachle, elektrický kotol + radiátory,
elektrické rohože v kúpeľniach

Rodinný dom v Prysku bol vybraný na prestížnu nesúťažnú prehliadku Salón drevostavieb 2016, ktorej premiéra sa na Slovensku uskutoční od 25. februára 2016 a do publikácie Ročenka dřevostaveb 2015.

Rodinný dom PRYSK (3)

Rodinný dom – drevostavba, 2014, Prysk, ČR
Architekt: Ing. arch. Pavel Horák
Spolupráca: Radim Oblouk
Úžitková plocha: 137,5 m2
www.domesi.sk

Text: Ing. arch. Ľubica Fábri, Foto: Lina Németh