hurdal-22

Eko-dedina v obci Hurdal bola vytvorená za účelom prepojenia princípov ekologického bývania so zameraním na ochranu životného prostredia a lukratívneho obchodného modelu. Hurdal Økolandsby je prvá registrovaná eko-dedina v Nórsku. Nachádza sa v prekrásnom údolí v obci Hurdal neďaleko mesta Oslo. Zakladatelia eko-dediny ju vybudovali v nádeji, že bude slúžiť ako priekopnícky model, prvý svojho druhu.

Poslaním Hurdal Økolandsby je poskytovať ekologicky a energeticky šetrné bývanie pre ľudí a udržať medzi nimi pocit spolupatričnosti s konečným cieľom zlepšiť vzťah miestnych obyvateľov s prírodou. Nutné dodať, že zámer investorom vyšiel na 100%. V súčasnej dobe žije v tomto harmonickom prostredí už vyše sto dospelých a štyridsať detí. Vystavaných bolo 40 nových ekologických stavieb, či už sa jedná o domy rodinné alebo bytové. Celkovo je k dispozícii 70 bytových jednotiek a do budúcnosti sa počíta až s dvoma stovkami domov a novým centrom.

hurdal-31

Všetky domy dokonale ladia s prírodou. Sú postavené v revolučnom štýle nazvanom „active house“. Sú extrémne energeticky úsporné a postavené výhradne z ekologicky šetrných materiálov (bez toxických látok), ktoré umožňujú domu “dýchať” a slúži ako prírodný ventilačný systém. Prírodné drevoizolácie dokonale chránia pred zimným chladom a slnečné žiarenie zaisťuje dostatok energie pre celý dom. Rodinné domy v koncepte pokryjú kompletne svoju potrebu na elektrickú energiu a to ešte s prebytkom. Ten sa následne zužitkuje redistribúciou na farmárske a obslužné objekty. Na domoch sa výrazne podieľala aj firma Vesper Homes z ČR, ktorá tu postavila celkom 8 rodinných domov.

hurdal-19

Ľudia tu vytvorili dokonalé spoločenstvo. Deti vyrastajú v harmonickom prostredí a už od malička spoznávajú miestne hodnoty a pozitívny prístup ľudí k prírode. Absencia herných zariadení v spoločných priestoroch a tiež bezpečnosť detí nielen na cestách do školy sú tu dôležitými prvkami. Okrem všetkého kultúrneho a iného zázemia potrebného pre život je k dispozícii aj škola a “komunitný dom”, ktorý sa nachádza v strede obce. Slúži nielen pre stretávanie obyvateľov, ale môžu si tu navzájom predávať lokálne pestované produkty z ekologického poľnohospodárstva, ktoré spoločne vypestovali. Deti sa môžu hrať na detskej “park-pláži”, pri rieke nájdete hausbóty, kajaky, kanoe a člny. Ponuka športu a kultúry je v tejto malebnej dedine naozaj pestrá.

Tento projekt na Vás už od samého počiatku dýchne čistotou, krásnymi stavbami a prírodou … Dokonalý zámer a s ešte väčšou dokonalosťou vykonaný.

Technické dáta:

  • Zastavaná plocha: 65m2
  • Celková plocha 130m2
  • Ľahká rámová konštrukcia, drevená fasáda, drevená strecha
  • Dispozícia:  4 + 1, prízemie – priestranná obývacia izba s jedálňou a kuchyňoum technická miestnosť, kúpeľňa, poschodie – 3 izby
  • Vykurovanie – podlahové el. kúrenie, krbové kachle v centrálnej miestnosti na prízemí
  • Energie z fotovoltaických panelov umiestnených na streche bohato pokryje potreby užívateľov s 15% nadbytkom, ktorý je ďalej distribuovaný v rámci farmy a ostatných objektov
  • Vnútorné drevené obloženie stien i stropov, podlahy z masívneho dreva (rôzne druhy dreva)
  • Izolácia – drevovlákno
  • Horná stavba je recyklovateľná z 95%
  • Všetky materiály a nátery použité na dome sú bez toxických látok

hurdal-11 hurdal-10 hurdal-9 hurdal-8 hurdal-7 hurdal-6     hurdal-31 hurdal-30 hurdal-23   hurdal-18

hurdal_2np hurdal_1np hurdal__rez

Zdroj: www.vesperhomes.cz