Nezvyčajnú zákazku dostal parížsky architekt Christian Pottgeisser – rozšírenie rodinného domu. Objednávateľ však obýval oranžérium z 18.storočia – teda skleník, v ktorom sa zvykli pestovať citrusy. Oranžérium bolo pôvodne súčasťou zámku v meste Yvelines vo Francúzsku. No stalo sa príliš malým pre rodinu so štyrmi deťmi. Vznikla tak stavba pod názvom Maison L. Ide o vežovitú prístavbu z kameňa a betónu vsadenú do zeme. Autor sa inšpiroval podzemným žalárom, pričom každý člen rodiny dostal svoju súkromnú vežu.

Nová prístavba je pripojená k západnej strane pôvodnej budovy. Je postavená na úbočí. Základňa je z kameňa, v nej sú aj spoločné miestnosti rodiny. Z nej vytŕča päť bielych betónových veží. Strecha základne je prístupná z úbočia, porastená trvalou vegetáciou. Bambusové tyče vsadené po jej okraji do zeme vytvárajú ohradu.

Každý člen rodiny má vlastnú vežu so šatňou a priestorom na spanie. Rodičovská veža, ktorá je najväčšia, má aj terasu. Z nej je výhľad na celý príbytok. Spoločné priestory prepájajú všetky veže a na rozdiel od základne, sú osvetlené denným svetlom. To preniká cez strešné okno.

Betónová a murovaná konštrukcia je dobrou tepelnou izoláciou. Tá šetrí energiu na vykurovanie v zime a chladenie v lete. Jednoducho zariadená a dekorovaná prístavba je v zjavnom rozpore s architektúrou 18. storočia. Obydlie vyzerá skôr ako bastila než klasický rodinný dom, práve tým je zaujímavý.

Viac na:

http://inhabitat.com/concrete-tower-home-addition-to-an-18th-century-french-greenhouse/