Podmanivá vila v holandskom Driebergene z konca 20. storočia sa stala prvým energeticky pasívnym domov v Holandsku. Inštitút OPAi (One Planet Architecture Institute) vytvoril pre dom energetický koncept a ateliér Zecc Architects ho integroval do rekonštrukcie a rozšírenia domu.

Stavba bola vzadu rozšírená o sklenenú časť pokrytú betónovou strechou so všetkými novými súčasťami. Na izoláciu boli v maximálne možnej miere použité prírodné materiály. Vnútorné steny boli odizolované vlnenými vláknami pokrytými omietkou z blata. Pôvodná drevená strecha bola izolovaná priedušnými ľanovými vláknami.

Na zachovanie tradičného vidieckeho vzhľadu boli fotovoltaické solárne panely umiestnené diskrétne na streche. Tieto panely produkujú dostatok energie pre tepelné pumpy. Tie sa nachádzajú na záhrade a sú schopné vykúriť dom.  Solárne energetické kolektory, taktiež umiestnené na streche, zohrievajú vodu pre kúpeľňu a kuchyňu. Počas slnečných dní sa prebytočná energia buď uloží, alebo vráti do verejnej siete.

Viacero pôvodných častí, napríklad okná, zostali bezo zmeny a pôvodné tehly pokrývajúce fasádu sú tiež zvnútra viditeľné. Hlavný dom bol z veľkej časti nezmenený, zatiaľ čo nová sklenená prístavba obsahuje kuchyňu, obývačku a jedáleň. Pri výstavbe prístavby sa použila aj štuka vyrobená z rozdrvených tehál, ktoré sa získali pri demolácii časti domu.

Po dokončení domu získal ateliér Zecc Architects cenu BNA za budovu roka 2011.

Fotografie: Zecc Architects

Viac na:

http://inhabitat.com/hollands-first-energy-neutral-house-wins-bna-building-of-the-year/