Aj v čase klimatických zmien sa nedarí pojmu “recyklácia” evokovať pozitívne asociácie – predsudky ako únavné triedenie odpadkov a pod. sú veľmi silné. Holandská kancelária 2012 Architecten, kde sa už roky venujú výhradne a exkluzívne používaniu recyklovaných materiálov preto vymysleli nové pomenovanie – “Superuse”. Všetko, čo sa dá znova využiť je v tomto zmysle super-použiteľné. Nemyslia tým len roztavenie materiálu, ale priamejšie uplatnenie a redefiníciu elementov v novom kontexte:  pneumatiky ako možnosť na sedenie, dvere z chladničky ako obklad fasády, sklá z auta na regále. Áno „Superuse“ je viac zábavný ako „Recycling“.

Rovnako zábavná je aj teraz už dokončená vila Welpeloo v Enschede v Holandsku. Doteraz sa traja Partneri z 2012 Architecten – Jeroen Bergsma, Jan Jongert a Cesare Peeren preslávili skôr umeleckými inštaláciami (ako napr. “kozmickej stanice” zo starých práčok) alebo vybavením interiérov. No tento rodinný dom je ich prvá kompletná architektúra.

Budova sa nachádza v messtkej časti Roombeek, ktorá bola v roku 2000 z veľkej časti zničená explóziou továrne na ohňostroje. Majitelia sú dvaja milovníci umenia, ktorí sa stretli na výstave prác kancelárie 2012 a ktorých potom poverili stavbou ich domu. Architekti navrhli nájsť všetky materiály potrebné na stavbu v okruhu 15 km – ich “Superuse” koncept nemal byť narušený dlhými prepravnými vzdialenosťami.

Oceľová konštrukcia pochádza z častí starého textilného stroja, na izoláciu slúžia nadbytočné polystyrénové dosky z neďalekej továrne na karavány a drevo na fasádu bolo zo starých káblových navíjacích bubnov. V závislosti od veľkosti každého bubna sa dá podľa architektov získať až 30 dosiek. Zasklenie pochádza prevažne z odpadu sklárne. Vila Welpeloo pozostáva z asi 60% super-znovuvyužitých, resp. prestransformovaných materiálov.

Foto: Allard van der Hoek

PDF: VILLA WELPELOO ENVIRONMENTAL IMPACT