Šance pro budovy

Centrum pasívneho domu a Česká rada pre šetrné budovy vo svojej novej iniciatíve Šanca pre budovy upozorňujú na skutočnosť, že prechod k vyšším energetickým štandardom by Českej republike dokázal priniesť viac než 223 miliárd korún.
Neziskové asociácie Česká rada pre šetrné budovy a Centrum pasívneho domu, ktoré združujú viac ako 100 popredných firiem z oblasti stavebníctva, technológií a finančných služieb, dnes oznámili založenie novej iniciatívy Šanca pre budovy. K tomuto kroku ich vedie skutočnosť, že v českých budovách dochádza k zbytočnému plytvaniu energiou, hoci sú dostupné preverené a hlavne nákladovo efektívne metódy, ktorými možno energetickú hospodárnosť budov znížiť viac než o 50%.
Iniciatíva si kladie za cieľ vytvoriť hnutie, ktoré neutešenou situáciu slovenských budov pomôže riešiť.
Ako pre iniciatívu spočítal ekonóm ing Miroslav Zámečník, člen Národnej ekonomickej rady vlády (NERV), pri konzervatívnych predpokladov rastu cien energií 3% ročne a diskontnej sadzbe 5% by vyššie energetické štandardy predstavovali pre českú spoločnosť prínos viac ako 223 miliárd Sk v priebehu 25 rokov. V prípade vyššieho rastu cien energií sa tento prínos exponenciálne zvyšuje.
“V budovách môžeme a musíme znížiť na minimum najmä potrebu tepla na vykurovanie, spotrebu energie na prípravu teplej vody, chladenie, vetranie a osvetlenie”, hovorí Ing.Peter Vogel, predseda predstavenstva Českej rady pre šetrné budovy. “Musíme v budovách tiež zabezpečiť čo najvyššiu pokrytie spotreby energie z obnoviteľných zdrojov,” dodáva riaditeľ Centra pasívneho domu Ing. Jan Bárta.

Odporúčanie iniciatívy Šanca pre budovy vychádza z požiadaviek schválenej európskej Smernice o energetickej hospodárnosti budov (2010/31/EU) a navrhuje približovať sa úsporám v niekoľkých postupných krokoch.

Iniciatíva navrhuje zavedenie nízkoenergetického štandardu ako požadovaného v čo najbližšom možnom termíne. Najlepšie už do roku 2013. Následne by od roku 2015 mal zaviesť pasívny energetický štandard. Dosiahnutie nízkoenergetického, i pasívneho štandardu je už dnes možné a prakticky používané.
Naproti tomu posledný krok vedúci k takmer nulovému štandardu, teda zavedenie požiadaviek na obnoviteľné zdroje, už bude oproti dnešku väčšia zmena, na ktorú sa bude potreba pripraviť. Tento krok navrhuje iniciatíva vykonať v súlade so smernicou v roku 2020.
Iniciatíva Šanca pre budovy vyzýva firmy, asociácie i verejnú správu, aby ju v tejto aktivite podporili. Spoločný postup a dobrá príprava je nevyhnutným predpokladom úspechu: energetických úspor a všeobecne kvalitnejších budov.

Viac informácií nájdete na stránke Šanca pre budovy