Starú budovu spoločnosti Ford v kalifornskom Richmonde využila na svoje sídlo spoločnosť SunPower Corporation. Tá výrába kryštalické kremíkové fotovoltaické články, škridle a solárne panely. Stavba z roku 1931 tak dostala novú modernú i ekologickú tvár.

Projekt ateliéru Marcy Wong Donn Logan Architects je príkladom adaptívneho udržateľného opätovného využitia.

Dalo sa čakať, že jeden z najväčších výrobcov fotovoltaických článkov v Spojených štátov, pokryje celú strechu budovy solárnymi panelmi. Zámerom spoločnosti bolo skombinovať estetickosť s funkčnosťou a udržateľnosťou. S tým ladí aj interiér, ktorý je z ekologických materiálov. Autori projektu tu použili podlahu z bambusového materiálu Plyboo a ekologické koberce „Urban Scene“ od spoločnosti Bentley Prince Street. Okrem toho tiež nafarbili existujúce betónové podlahy ekologickým náterom.

Vyše 60 tisíc metrov štvorcových plochy vo vnútri historickej stavby sa zmenilo na komplex sekcií, kancelárií a doplnkových priestorov. Rozľahlý priestor bol rozdelený na bloky definované sieťou ulíc a uličiek. Tie ohraničujú jednotlivé pracovné časti. Výkonné a konferenčné priestory sú lemované bambusom. Veľké stropné okná z pôvodnej budovy sú zachované a priestory pod nimi tak sú dobre osvetlené.

Viac na:

http://inhabitat.com/historic-ford-factory-transformed-into-sunpower-photovoltaics-headquarters/