Nové rehabilitačné centrum Groot Klimmendal v Holandsku je nielen pôsobivá, sklom pokrytá budova. Ide totiž o ekologickú stavbu rešpektujúcu potreby jej užívateľov. Autorom dizajnu budovy umiestnenej v lese a územného plánu oblasti je holandský ateliér Architectenbureau Koen van Velsen.

Projekt je jedným zo šiestich finalistov ceny Európskej Únie pre súčasnú architektúru – Mies van der Rohe Award 2011.

Zaujímavými prvkami stavby sú najmä menšia environmentálna stopa kombinovaná s prirodzeným osvetlení a plánom cirkulácie v interiéri. Trojposchodová budova je pokrytá anodizovaným hnedým hliníkom tak, aby zapadla do lesného prostredia. Rehabilitačné centrum spolu s komunitným centrom pozostáva z kancelárií, kliniky, športových zariadení, bazéna, reštaurácie a divadla. Malé drevené schodisko prepája všetky poschodia budovy a vytvára pestrú spleť, ktorá podporuje fyzickú aktivitu.

Energetická efektívnosť je tu využitá ako trvalo udržateľná stratégia. Ide hlavne o efektívne mechanické a elektronické zariadenia a využitie tepelnej kapacity, čím sa znížili nároky na vykurovanie a chladenie. Použité materiály sú v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti a vyžadujú minimálnu údržbu, pričom majú dlhú životnosť a trvácnosť.

Autor na dizajne budovy spolupracoval s jej používateľmi budovy. Budova je preto príjemným miestom, čo poskytuje prírodné prostredie na rehabilitáciu. Navrhol tiež plán danej oblasti, ktorý zahŕňa jedno a dvojposchodové budovy, ktoré sa postupne zmenia na verejný park.

Viac na:

http://inhabitat.com/gorgeous-glass-clad-groot-klimmendaal-rehabilitation-centre-sits-tucked-amongst-the-trees/