Holandský úrad pre verejné komunikácie a stavby, ktorý patrí pod ministerstvo infraštruktúry a životného prostredia „Rijkswaterstaat“, dostal novú budovu z dielne rotterdamského ateliéru 24H Architecture. Úrad zodpovedný za cesty, vodné kanále a krajinu chcel budovu, ktorá nielenže ukáže čím sa zaoberá, no tiež vyjadrí kladný vzťah k životnému prostrediu. Nové okresné sídlo pri diaľnici v holandskom Assene spĺňa okrem toho aj parametre udržateľnosti.

Južná fasáda je postavená z betónu a asfaltu, a tak je mimoriadne pevná. Vzory na nej symbolizujú cesty. Fasáda pôsobí ako ochrana pre slnečným svetlom a hlukom z neďalekej diaľnice. Dažďová voda je zo strechy odvádzaná cez fasádu, takže možno očakávať, že sa časom zazelení uchytenými machmi a rastlinami. Budova ak symbolizuje tri hlavné okruhy činností úradu – cesty, vodu a prírodu.

Severná fasáda je z ľahkej drevenej konštrukcie, ktorá budí dojem maximálnej flexibility a otvorenosti. Táto časť budovy poskytuje zamestnancom otvorený priestor, kde sa môžu stretávať a diskutovať. Ide vlastne o akýsi sociálny priestor budovy. Ďalším miestom pre socializáciu je terasa so zelenou strechou.

Ateliér pri návrhu dbal na prepojenie všetkých disciplín, ktorými sa pracovníci úradu zaoberajú. Technické zariadenia sú vbudované priamo do prefabrikovaných drevených stien a dlážok. Takto vzniklo časovo aj priestorovo efektívne pracovisko.

Stavba získala triedu A podľa štandardov Greencalc a metodikou BREAM ju možno klasifikovať hodnotou „excelentná budova“. Vďačí za to systému uchovávania tepla a energie (Thermal Energy Storage), solárnym panelom na streche a použitiu certifikovaného dreva – produktu environmentálne citlivého lesného hospodárstva.

Fotografie: Christian Richters

Viac na:

http://www.archdaily.com/138092/rijkswaterstaat-head-office-24h-architecture/

http://inhabitat.com/dutch-public-works-office-building-is-a-green-representation-of-a-highway/