Bývate v dome z dreva? Stále ste skôr výnimka. Záujem o drevostavby u nás síce silnie, často ich ale považujeme za nekvalitné lacné riešenie. Ako je to s nimi naozaj? Môžu sa vyrovnať tehlovému domu?

Ak ste v tejto oblasti skôr skeptický, rozhodne nie ste sami. Mnohí z nás považujú drevostavby za prinajmenšom “nekvalitné”. Pravdou ale je, že v skutočnosti to s nimi zase tak čierne nie je. Drevostavby totiž často ponúkajú množstvo zaujímavých variantov riešenia a na novom dome ani nemusí byť hneď poznať, že je celý z dreva.

“V lete sa drevostavba neprehrieva a v zime sa zase ľahšie vykúri.”

Stretnúť sa dnes môžeme s ľuďmi, pre ktorých je stavba dreveného domu snom, rovnako tak s tými, ktorí považujú využitie dreva ako hlavného stavebného materiálu za bláznovstvo. Hoci drevostavieb u nás za posledné roky pribudlo, stále si ešte veľa z nás svoj názor na ne objasňuje. Niet sa teda čomu diviť, keď sa niekedy stretávame s názormi opradenými radou mýtov a predsudkov.

Odmietavý postoj k drevostavbám nepochybne vyvolalo aj celkom dlhé prerušenie tradície ich výstavby, vďaka čomu dnes v spoločnosti panuje názor, že murovaný dom je skrátka po všetkých stránkach lepší. Či už je to tak alebo onak a vy patríte medzi priaznivcov či odporcov, bude zaujímavé nahliadnuť pod pokrievku všetkých tých “mýtov a povier”, ktoré o drevostavbách kolujú a zistiť, ako to s nimi naozaj je.

Drevostavba má výrazne kratšiu životnosť ako murovaný dom

Máte pocit, že za 30 rokov je drevený dom na odpis? Z hľadiska životnosti často drevostavby veľmi rýchlo odsudzujeme. Koľko rokov ale môže slúžiť drevený dom? Prekvapivým zistením je fakt, že drevostavby sú z hľadiska životnosti porovnateľné so stavbami z iných materiálov. Životnosť však pochopiteľne ovplyvňuje miera ošetrenia a starostlivosti, ktorá je stavbe venovaná.

Drevená stavba má svoje čaro. Zdroj: www.sxc.hu

Každý materiál potrebuje svoju charakteristickú starostlivosť a podľa nej sa potom predlžuje alebo skracuje životnosť akéhokoľvek materiálu. Všeobecne možno povedať, že dnes stavba (i drevostavba) skôr zostarne v oblasti morálnej, ako funkčnej. Len ťažko si dokážeme predstaviť, že by sme bývali alebo pracovali v stavbe napríklad 70 rokov starej bez toho, aby prešla minimálne rekonštrukciou, ” hovorí Veronika Příplatová zo spoločnosti ELK a.s., ktorá sa zaoberá výstavbou montovaných a zrubových drevostavieb.

Drevostavba ľahšie podľahne hubám či červotočom

Ak zveríte výstavbu svojho domu do rúk odborníkom, nemali by ste sa húb a červotočov obávať. Základom ochrany proti týmto škodcom je zvládnutie princípov tzv. “konštrukčnej ochrany dreva”, ktoré zamedzujú vnikaniu vlhkosti do konštrukcie a nežiaducemu prúdiacemu vzduchu. “Drevokazné huby a červotoče môžu pre drevostavbu predstavovať nebezpečenstvo iba pri nedostatku skúseností pri výstavbe (obvykle pri výstavbe svojpomocne) alebo zanedbanie pravidelnej údržby,” hovorí Veronika Příplatová.