Projekt nových organických domov z dielne ateliéru Jakob + Macfarlane, tzv. „Herold Housing Project“ vytvára  kompromis medzi prehustenými uličkami Paríža a potrebou zeleného okolia. Autorom sa podarilo navrhnúť riešenie, ktoré sa pohralo s prísnymi regulami v danej lokalite. Návrh rešpektuje krajinu a miestnu zeleň.

Projekt sa nachádza na mieste zbúranej starej nemocnice. Apartmány ponúkajú oddych a odlišujú sa od klasického parížskeho bývania, keďže sú obklopené záhradami. Budovy majú tiež tvar, ktorý priam nasáva slnečné lúče.
Každá budova sa skladá zo série terasovitých vrstiev, ktoré tienia nižšie podlažia. Prvé poschodie je určené pre podnikanie a apartmány s bezbariérovým prístupom. Každé poschodie lemuje zeleň.

Južne orientované terasy majú plastové závesy, ktoré zachytávajú zimné slnko a poskytujú tak teplo pre malé zimné záhrady. Udržať teplo v chladných mesiacoch pomáha aj špeciálny materiál fasády. V lete chránia vnútro bytov pred teplom verandy. Na streche je umiestnený rozsiahly solárno-tepelný systém, ktorý pokrýva obyvateľom 60 percent spotreby teplej vody.

Fotografie: James Ewing – Nicolad Borel

Viac na:

http://inhabitat.com/solar-heated-paris-housing-by-jakob-macfarlane-adapts-to-natural-elements/