Vyhliadková veža Bostoren Forest Tower je pôsobivá stavba zasadená do zalesneného pozemku v holandskom Schovenhorste. Ide o konštrukciu, ktorá má inšpirovať návštevníkov k výstupu na vrchol. Strechu veže pokrýva zeleň. Okrem toho poskytuje priestor na hniezdenie pre miestne druhy vtákov. Autorom návrhu je ateliér SeARCH Architects.

Konštrukcia má 30 metrov. Pýši sa točitým schodiskom architektonických zvláštností. Tie pobavia návštevníkov na ceste k 17 metrovej vrcholovej plošine v tvare disku.

Vzrušujúca cesta sa začína hneď dole, cez živo natreté schodisko, ktoré ďalej obieha okolo veže a ponúka dobrý výhľad na okolie, pokiaľ sa nestočí do centrálneho piliera. Návštevníci sa potom ocitnú na prvej plošine, ktorú predstavuje drevené miestnosť s otvormi. Cez ne vidno do búdok s vtáčími hniezdami.

Ďalšia plošina je umiestnená vysoko nad stromovým poschodím, ale pevná podlaha tu je nahradená pružnou sieťou. Keď sa návštevník vyhupne ponad kruhy v strope, ocitne sa v strede malého divadla, ktoré sa nachádza pod zrkadlovým stropom.

Posledná časť schodiska vedie na 17 metrovú diskovitú plošinu pokrytú stromami. Váži 480 ton a je v 30 metrovej výške. Ponúka výhľad na jeden z najneobyčajnejších európskych lesnatých krajov.

Fotografie: Michael van Raaij

Viac na:

http://inhabitat.com/searchs-wild-tower-sits-high-in-the-sky-with-its-own-forest-in-miniature/