Určite sa už viacerí pohrávali s myšlienkou, že na streche, ktorú vlastnia alebo projektujú, by mohla rásť vegetačná zeleň. Napokon sa dali presvedčiť, že vegetačná strecha zateká a je finančne náročná. V súčasnosti sú však už dostupné mnohé kvalitné technológie a nie je problém vybudovať na streche či terase okrasnú záhradu, park s terasou či dokonca s jazierkom. Je na investorovi, aby zvolil druh vegetačnej strechy, a na projektantovi zasa jej návrh. Samozrejme, na to, aby sa dielo vydarilo, je potrebná úzka spolupráca jednotlivých profesií – architektov, stavebných inžinierov a záhradníkov. Trh už dnes ponúka overené materiály a systémy, určené práve na vegetačné strechy so svojimi špecifickými vlastnosťami. Ktoré sú jej najvýznamnejšie súčasti?

Ochrana strešnej konštrukcie
Rast koreňov treba v prípade vegetačných striech účinne regulovať. Aby sa zabránilo škodám, ktoré môže ich prerastanie spôsobiť, treba zabezpečiť funkčnú ochranu strechy, a to pomocou hydroizolácie. Hydroizolačný plášť musí byť odolný voči prerastaniu koreňov. Z tepelnoizolačného hľadiska treba izolovať na seba nadväzujúce strechy, aby boli odolné proti prerastaniu koreňov, a neobmedziť sa iba na časti plôch s osadenou vegetáciou.

Filtračná geotextília

Trh ponúka niekoľko druhov geotextílií v závislosti od špecifických požiadaviek vegetačnej strechy. Separačná polypropylénová geotextília oddeľuje tie vrstvy na streche, ktoré majú celkom odlišnú úlohu. Polypropylénová filtračná geotextília zabraňuje vymývaniu jemných súčastí substrátu do drenážnej vrstvy. V závislosti od mechanického zaťaženia sa aplikuje v rôznych hrúbkach (do 200 g/m2). Túto geotextíliu možno použiť aj na strechy s obráteným poradím vrstiev. Ochranná geotextília chráni hydroizolačný plášť pred fyzickým poškodením. Čím je mechanické zaťaženie väčšie, tým odolnejšia má byť ochranná geotextília. Ukladá sa na hydroizolačnú vrstvu odolnú proti prerastaniu koreňov alebo priamo na ochrannú fóliu zabraňujúci prerastaniu koreňov. Hydroakumulačná geotextília sa vyrába z veľmi tenkých vláken polypropylénu a zabudováva sa ako ochranná a hydroakumulačná vrstva nad hydroizoláciu alebo nad fóliu odolnú proti prerastaniu koreňov. Je schopná akumulovať vodu až do objemu 7-násobku vlastnej hmotnosti v závislosti od gramáže (300 – 800 g/m2).

Geotextílie pre filtračné vrstvy sa majú ukladať s presahom minimálne 100 mm pri jednotlivých pásoch. Pri okrajoch ich treba vytiahnuť až po okraje vegetačnej vrstvy.

Drenáž

Drenážna vrstva prijíma vďaka svojmu dutinovému objemu prebytočnú vodu zo substrátu a privádza ju k strešným odtokom. Pri zodpovedajúcom materiálovom riešení slúži súčasne aj na akumuláciu vody, zväčšuje priestor na korene a zároveň chráni vrstvy uložené pod ňou.

Vlastnosti, ktoré má mať drenážna vrstva:

  • schopnosť akumulovať vodu, prevetrávať a odvádzať prebytočnú vodu
  • schopnosť uniesť veľkú záťaž,
  • nízka hmotnosť a stavebná výška,
  • jednoduché položenie vrstvy,
  • musí mať formát, ktorý je nenáročný na prepravu a skladovanie.

Drenážno-akumulačné dosky sa kladú na ochrannú vrstvu tesne vedľa seba. Pri strechách s bežným spádom (1,5 – 2%) sa prvky ukladajú vedľa seba na zraz. Aby sa zabránilo vyplavovaniu najjemnejších častí z vrstvy substrátu, ukladá sa nad drenážne dosky filtračná geotextília s hmotnosťou 130 až 200g/m2. Na tieto vrstvy sa pokladá substrát, do ktorého sa sadí vegetácia.

Substrát
Rastlinné substráty tvoria zmesi sypaných minerálov so zrnitosťou 0 až 12 mm s podielom organických súčastí. Substrát sa líši svojou zrnitosťou, neobsahuje stavebnú sutinu ani iné nevhodné materiály. Podľa druhu vegetácie rozlišujeme substráty pre extenzívnu a intenzívnu vegetačnú zeleň.

Substrát pre extenzívnu a intenzívnu zeleň:

  • maximálna kapacita príjmu vody > 35 Vol.-%,
  • organické súčasti približne 3,0 až 8,0 m.-%,
  • dosadnutie pri doprave v závesných vreciach (Big Bags) približne 10 %,
  • dosadnutie a odber pri doprave v zásobníkoch približne 15 %.

Tri spôsoby vyvezenia substrátu na stavbu:

  • vytlačením na strechu pneumaticky z nákladných áut so zásobníkom, alebo voľným sypaním z vyklápacích áut,
  • v závesných vreciach (Big Bags) s alebo bez vysypania,
  • zabalené vo vreciach pre maloodberateľa.