Terasové žľaby a rošty

Terasové žľaby umožňujú rýchle a bezpečné odvedenie vody. Žľaby sa vyrábajú z recyklovaného materiálu a kryty na rošty z pozinkovanej ocele alebo z nerezu. Žľabový systém je pochôdzny. Vodu odvádza ihneď a navyše zabraňuje pošmyknutiu pri silnejšom daždi alebo mraze. Pri väčšom mechanickom zaťažení sa musia styky žľabov vzájomne zoskrutkovať. Žľaby treba zabudovať pred dverami na terasu alebo pri hlboko situovaných okenných priečeliach, ako aj pri napojení striech a stien pre zadržanie dažďovej vody pred objektom.

Zabudovanie žľabu pri napojení striech a stien

Zabudovanie žľabu pri napojení dverí na terasu

1 – konštrukcia strechy, 2 – hydroizolácia odolná proti prerastaniu koreňov, 3 – separačná geotextília, 4 – fólia s odolnosťou proti prerastaniu koreňov, 5 – ochranná geotextília, 7 – drenážna a hydroakumulačná doska, 8 – filtračná geotextília, 9a – minerálny substrát pre extenzívne ozelenenie, 9b – minerálny substrát pre intenzívne ozelenenie, 10 – vegetácia, 11 – kontrolná šachta, 12 – obrubníky z recyklátu v tvare A, 13 – obrubník z recyklátu v tvare T, 14 – betónová tvárnica v tvare L, 15 – terasový žľab, 17 – závitová rúra, 18 – podkladový tanier, 19 – kvetinový hrantík, 20a – rám, 20b – zábradlie, 21 – prvok na vzdutie vody, 22 – zavlažovací a, 23 – dvere na terasu, 24 – násyp, 25 – dlažba terasy, 26 – štrk, 27 – krycí plech, 28 – odkvapový žľab, 29 – chrlič vody, 30 – tepelná izolácia

Zabezpečenie okrajov striech

V súčasnosti je na trhu dostupný systém zabezpečenia okrajov predovšetkým extenzívnych striech. Systém tvoria stabilné kvetináče z recyklovaných materiálov a pozinkované zábradlie. Výhodou tohto systému je, že na jeho uchyteniu k strešnému plášťu netreba prevŕtať hydroizolačný systém. Strecha sa tak navyše môže využívať ako estetická záhrada.

Text: Lucia Hakelová
Foto: APP Dachgarten, Bawaco Cz – Ing. László Kovaly

Spracované z podkladov spoločnosti Diadem ®APP Dachgarten, GmbH

Zdroj: www.asb.sk

Článok bol uverejnený v časopise ASB

Ďaľšie články s tematikou zelených striech