Situovaný v predmestí nemeckého Augsburgu, tento dom bol postavený napriek značnému odporu mestského stavebného úradu i miestnej komunity. Dvojposchodová rezidencia je navrhnutá ako obytná skulptúra pre manželský pár, a aj ako protest proti banálnym miestnym predpisom, ktoré nepodporujú stavebnú kultúru.

Na ploche o rozmeroch 9×9 m vyrástol otvorený priestor s obývačkou, jedálňou a kuchyňou na prízemí; pracovňou, spálňou a kúpeľňou na poschodí. Pod pyramídovou strechou sa naviac ukrýva galéria s knižnicou.

Kontrast k drsnej vonkajšej fasáde tvorí jemný, precízne vypracovaný koncept interiéru. Budova spája redukované estetické požiadavky s ekologickým konceptom – po prvý krát bol na fasádu použitý predsadený systém oceľových košov plnených štrkom (gabion facade). Dom pokrýva 365 klietok, ručne naplnených 40.000 kameňmi o váhe 28 ton.

 

Suterén

Pôdorys prízemie

Pôdorys poschodie

Tieto fungujú ako plášť budovy, odvádzajú dažďovú vodu a pôsobia ako akumulačná hmota, ktorá reguluje prenos tepla v zime i v lete, poskytujue útulné prostredie a zabezpečuje minimálne požiadavky na vykurovanie. Firmy podieľajúce sa na výstavbe sponzorovali 70% nákladov na fasádu.

 

Pôdorys podkrovie

 

 

 

Rez budovou

Rez fasádou

Architekt: Titus Bernhard Architekten
Lokácia: Stadtbergen, Nemecko
Úžitková plocha: cca. 128,50 m2
Výstavba: Oktober 2002 – September 2003
Foto: Ch. Richters