Ovčia vlna má schopnosť viazať vlhkosť

Izolácia z ovčej vlny musí byť ošetrená látkami, ktoré zaisťujú jej odolnosť voči hmyzu, plesniam a zvyšujú jej požiarnu odolnosť (rizikom nekvalitne spracované ovčej vlny je nepríjemný pach). Spracováva sa buď do formy mäkkých izolačných dosiek, ktorých objemová hmotnosť sa pohybuje okolo 20 až 25 Kg/m3. Druhá forma – izolačné rohože – majú objemovú hmotnosť zhruba od 12 kg/m3 a súčiniteľ tepelnej vodivosti okolo 0,04 W / (m. K).

Viac o ovčej vlne sa dočítate tu.

Ďalšie tepelno-izolačné materiály

Celulózové izolácie

λ= približne 0,04 W / (m. K)

Celulózová izolácia (Zdroj: www.isocell.at)

Stále obľúbenejší izolačný materiál vyrábaný recykláciou novinového papiera je celulózová izolácia. Tá poskytuje  tepelnú i zvukovú ochranu a využíva sa najčastejšie pre stropné konštrukcie. Vďaka svojej jednoduchej aplikácii – fúkaní – sa ale hodí aj do ďalších ťažko dostupných miest, ktoré treba zatepliť. Celulózová izolácia je v poslednej dobe obľúbená predovšetkým v drevostavbách, kde sa jej objemová hmotnosť pohybuje okolo 35 – 45 kg/m3. Súčiniteľ tepelnej vodivosti celulózovej izolácie je zhruba 0,04 W / (m. K).

Expandovaný perlit

λ= približne 0,04 W / (m. K)

Expandovaný perlit je ľahká pórovitá látka, ktorá sa vyrába z kremičitanu hlinitého, látky sopečného pôvodu. Perlit má veľmi kvalitné tepelno-izolačné i akustické vlastnosti pri relatívne nízkej objemovej hmotnosti, naviac je nehorľavý a odolný voči vlhkosti, mikroorganizmom a plesniam. Ako izolant sa perlit používa na izoláciu podláh, či pre výrobu tepelno-izolačnej malty a omietky. Súčiniteľ tepelnej vodivosti perlitu je zhruba 0,04 W / (m. K).

Vákuová izolácia – VIP

λ= 0,006 – 0,008 W / (m. K)

Vákuová izolácia sa objavuje v podobe vákuových izolačných panelov, ktoré môžete nájsť pod skratkou VIP. Vnútorná štruktúra panelov tvorí častice oxidu kremičitého, z vonkajšej strany je materiál uzavretý vo vzduchotesnom obale vytvorenom z odrazovej fólie. Tento mechanicky tuhý obal umožňuje manipuláciu, nesmie však byť narušený, inak materiál stráca svoje izolačné vlastnosti.

Hrúbka VIP sa pohybuje od 2 do 8 cm a dosky sa vyznačujú mimoriadne výbornými tepelno-izolačnými vlastnosťami. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje okolo 0, 006-0,008 W / (m. K), čo predstavuje desaťkrát lepšie izolačné schopnosti, než akú ponúka väčšina bežných izolantov. Veľký potenciál má vákuová izolácia pri riešení problematických detailov napr. pri ostení okien, dverí alebo pri rekonštrukciách do podláh. Všetky prednosti vákuovej izolácie na druhej strane vyvažuje jej pomerne vysoká cena.

Prvá časť článku – Izolačné materiály na zateplenie domu I.

Zdroj: www.nazeleno.cz