V jurte môžete stráviť letné mesiace aj mrazivé dni v zime. Zateplená stavba môže nahradiť rodinný domček a nie je potrebné vybavovať stavebné povolenie. Na stavbu potrebujete prírodné materiály a kúrite v nej biomasou. Interiér môže vyzerať veľmi moderne a nápadito.

Zápasíte každé leto so stanovými tyčkami? Postavte si na záhrade namiesto stanu jurtu. Môžete v nej bývať nielen cez prázdniny, ale keď si dovnútra zaobstaráte kachle, poslúži ako celoročné obydlie. Zateplená, odizolovaná stavba môže nahradiť rodinný domček a nepotrebujete mať stavebné povolenie.

“Nemusíte kopať hlboké základy a odvážať metráky hliny!”

Jurty, pradávne bývanie, dodnes obývajú mongolskí pastieri. Avšak rozšírila sa po celom svete. Postupne sa stala alternatívou k rodinnému domčeku. Môže sa stať aj u nás nadčasovým, ekologickým a lacným obydlím.

Najzákladnejší variant s priemerom päť metrov vyjde na pár tisíc, veľká jurta s priemerom deväť metrov so všetkými možnými vymoženosťami ako izolácia, podlahy, okná, kopula a podobne stojí okolo 16.000 tisíc Eur.

Dvere sa do jurty zabudujú už pri stavbe základnej kruhovej konštrukcie

Bez stavebného povolenia a hlbokých základov

K stavbe jurty nepotrebujete stavebné povolenie, stačí len súhlas majiteľa pozemku. Samotná stavba je veľmi rýchla a nenáročná. Dá sa dokončiť za pár dní, ak vám príde pomôcť niekoľko ľudí. Dokonca nepotrebujete ani ťažkú ​​techniku ​​a stavebné stroje. Čo sami nezvládnete, vyrobí stolár, stačí materiál dopraviť na miesto. Konštrukciu tvorí len prírodný materiál.
Pre stavbu jurty nemusíte kopať hlboké základy, ani odvážať hromady hliny. Stačí zarovnať povrch a izolovať od vody. Ako drenáž dobre poslúži vrstva štrku, ktorou sa voda, stekajúca zo stanové plachty, vsiakne do zeme. Alebo môžete vodu využiť na polievanie. Okolo jurty stačí zakopať drenážnu trubku. A dažďovú vodu môžete zviesť treba k jazierku. Ak chcete v jurte bývať celý rok, budete musieť vykopať aj vývody pre kanalizáciu, vodu a elektrinu.

Celoročne využívajú jurtu deti a učiteľky z Detského klubu Šárynka v Prahe-Dejviciach. Foto: Ekocentrum Šárynka

Konštrukcia okrúhlej stavby je drevená

Nad kruhovým základom jurty sa týči kopula, ktorú tvorí samonosná drevená konštrukcia. Rám drží sám o sebe, vo vnútri nestoja žiadne tyče ani stĺpiky a vonku nepotrebujeme žiadne kotvenie, o ktoré by sme zakopávali. Vďaka aerodynamickému tvaru je stavba chránená aj proti silnému vetru.
Konštrukcia je obvykle vyrobená a poprepletaná zo smrekového alebo smrekovcového dreva bez sukov, ktoré sa ohýba v pare. Pre kupolu, ktorá predstavuje najnamáhanejších časť jurty, sa niekedy používa tvrdšie drevo ako je buk alebo dub. Po obvode je potrebné konštrukciu ešte stiahnuť oceľovým lankom, aby dobre držala pohromade.

Interiér jurty je moderný a útulný

Moderné plachty sú dobre impregnované a niečo vydržia

Jurta sa prikrýva kvalitnou impregnovanou plachtou. Väčšinou je pokrývka bavlnená s prímesou polyesteru, môže byť ale len bavlnená alebo čisto polyesterová. Vyrába sa v rôznych gramážach, s rôznym vodným stĺpcom, zvyčajne od 60 do 100 centimetrov.
Medzi plachtu a konštrukciu ešte patrí izolácia z vlnenej plsti, ktorá sa vyrába z kvalitného ovčieho rúna. Nedráždi a dá sa s ňou pracovať holými rukami. Vďaka izolácii spĺňa jurta parametre nízkoenergetického domu. Stavba sa dá taktiež izolovať slamou, ktorá je lacnejšia a tiež dobre izoluje. Na rozdiel od vlny je, ak sa dobre nezhutní, horľavá.

Obydlie sa vykuruje pomocou kachlí situovaných uprostred. Môžu to byť akákoľvek kachle: klasické, krbové či kachľové alebo môžete postaviť hlinenú pec. Kúriť môžete biomasou, drevom, peletami alebo iným rastlinným materiálom. Komín je vyvedený strechou von a musí byť odizolovaný od konštrukcie jurty aj od poťahové plachty. Mal by byť osadený aj lapačom iskier, aby sa plachta a jurta od komína nechytila.
Steny síce nemajú veľkú tepelnú kapacitu, ale kopulovitý priestor sa veľmi rýchlo vykúri a vďaka dobrej izolácii teplo neuteká von. Navyše ušetríte na samotnom systéme vykurovania. Nemusíte kupovať zložitý rozvod tepla po dome, jurtu vykúria jedny kachle zodpovedajúce veľkosti a prirodzene cirkulujúci vzduch.

Žiadne provizórium. V jurte môže byť aj kúpeľňa

Ak sa nechcete s jurtou pravidelne sťahovať a dvakrát ročne ju rozoberať a skladať, môžete si do nej nechať zabudovať drevené presklené dvere a okná s izolačným sklom. Dá sa kúpiť aj otvárateľná strešná sklenená kopula. Letné jurty bez izolácie mávajú okná z PVC, tie sa dajú ľahko prekryť plátenou roletou.
Celoročne obývaná jurta by mala mať aj dobrú drevenú palubovkovú podlahu. Drevená konštrukcia ju ochráni od vlhka zospodu. Podlaha sa dá ešte tepelne izolovať, buď vlnou alebo slamou. Na žulových pätkách môže taká podlaha stáť aj vo svahu.

S dobre vybranými kachľami na drevo a brikety je v zateplenej jurte klubu Šárynka aj pri mínus dvadsiatich do hodiny príjemných 18 stupňov. Foto: Ekocentrum Šárynka

Vnútri je kúpeľňa i spálne

Priestor jurty si každý môže podľa svojho priania ľubovoľne rozčleniť drevenými priečkami. Obvykle je potreba oddeliť záchod a kúpeľňu, ktoré sa musia tiež obložiť vodeodolným materiálom. Niekto si rád priečkou či zástenou vydelí miesto na spanie, niekto má radšej voľný priestor a jurtu necháva otvorenú. Je praktické postaviť si na spanie čiastočne oddelené poschodie, tým ale človek príde o pocit z otvoreného kupoly priestoru.

Autor: Jolana Boháčková

Zdroj:www.nazeleno.cz