Už v apríli dostane druhý terminál letiska novú tvár – zelenú. Podrobuje sa totiž celkovej renovácii. Tá spája udržateľné stratégie výstavby s prezentáciou miestnej kultúry a štýlu života a vyjde na 383 milióna dolárov (vyše 279 milióna eur). Prestavbu vedie firma Gensler spolu so spoločnosťou Turner Construction.

Letisko tak dostane moderné organické reštaurácie, prirodzený ventilačný systém, systém na dosiahnutie nulového odpadu a mnoho ďalších ekoopatrení. Cieľom je získať zlatý certifikát hodnotiaceho systému LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Cestovanie z tohto letiska sa tak stane ozajstným zážitkom.

V zrekonštruovanom termináli bude pasažierov čakať 14 brán pre spoločnosti American Airlines a Virgin Airlines. Vynovené letisko bude mať kapacitu 5,5 milióna pasažierov. Modernizáciou prejde aj verejná doprava, prílety, vybavovanie lístkov, bezpečnosť, reštaurácie, občianska vybavenosť, brány či výdaj batožiny.

Zamestnanci a pasažieri prídu na nové letisko cez halu osvetlenú denným svetlom, ktoré preniká cez priehľadnú fasádu a stropné okná. Intuitívne nápisy a denné osvetlenie pomôžu pri navigovaní letiskom. Po odbavení v najmodernejších svetových kontrolných priestoroch si pasažieri môžu užiť komfortné miestnosti na oddych.

Čakanie na odlet spríjemnia nové reštaurácie s ponukou toho najlepšieho z kuchyne zálivu. Nové čakárne ponúkajú rôzne možnosti na sedenie, miesta na nabíjanie prístrojov, vyvýšené pulty či bezplatný bezdrôtový prístup na Internet. Budú tu aj interaktívne a vzdelávacie priestory pre deti ich zabavia a spríjemnia tak chvíle pre všetkých.

Zelené stratégie sú použité pri celej renovácii. Ušetrí sa tak energia, zredukuje odpad. Inovatívny ventilačný systém zásobí kvalitným vzduchom terminál, pričom sa tu použije o pätinu menej energie ako v konvenčných systémoch. Celkovo bude využitie energie o 15 percent nižšie ako sú príslušné normy štátu Kalifornia. Použitie vody sa zníži o 40 percent.

Väčšina pôvodného terminálu sa využije pri renovácii. No renovácia počíta aj s novými materiálmi, ktoré šetria životné rpostredie, ako napríklad Terrazzo. Ide o recyklovaný podlahový produkt. Letisko tiež zavedie silnú recyklačnú politiku a bude kompostovať všetok odpad z jedla. K dispozícii bude aj možnosť doplniť si vodu do vlastných fľašiek namiesto kupovania nových fľašiek z plastu.

Letisko bude ako jediné v Spojených štátoch aj umeleckým múzeom. Inštalácie diel sa nachádzajú po celom termináli. Mesto dúfa, že letisko podporí trvalo udržateľné správanie pasažierov aj zamestnancov.

Viac na:

http://inhabitat.com/genslers-green-sfo-terminal-renovation-to-be-completed-this-april/