Ikona amerického mesta Chicaga, mrakodrap Willis Tower, predtým známy ako Sears Tower, sa premení na obriu solárnu elektráreň. Okná budú nahradené špeciálnym fotovoltaickým sklom, ktoré údajne vyrába rovnaké množstvo energie ako bežné solárne panely pri zachovaní funkčnosti okna – výhľad a tepelonoizolačné vlastnosti.

Energetická hustota fotovoltaických okien je 140 W/m2. Pritom sú ale priehľadné (prejde nimi 50% viditeľného svetla) a zabraňujú prehrievanie interiéru. V prvej, testovacej fáze projektu bude novými solárnymi sklami osadená iba južná strana 56. podlažia mrakodrapu.

Projekt by postupne mohol vyrásť až do celkovej výrobnej kapacity 2 MW. To zodpovedá ploche solárnej elektrárne o rozlohe 10 akrov (40 500 m2). Z mrakodrapu by sa tak stala obrovská vertikálna solárny farma.

Technológiu fotovoltaického skla vyvinula spoločnosť Pythagoras Solar. Nejde o tenkovrstvové solárne články nalepené na sklo ako v prípade iných podobných výrobkov. Naopak, ide o klasické silikónové kryštalickej články, ktoré sú zapracované do veľmi pokročilého polopriehľadného materiálu.

Výhody, ktoré tieto produkty architektom a budovám poskytujú sú zjavné: okná budov slúžia ako zdroj energie. Nie je nutné nič pridávať, len vymeniť. Naviac znižujú náklady na klimatizáciu, zabraňujú totiž vstupu tepla. Mierne zvyšujú nároky na osvetlenie, ale to by malo byť kompenzované vyššie uvedenými výhodami.

Nové zasklenie dáva budovám celkovú alebo čiastočnú sebestačnosť čo sa týka elektrickej energie. Pre mrakodrapy a iné výškové budovy ide o ideálny produkt. Návratnosť investície je podľa oficiálneho vyjadrenia firmy okolo piatich rokov.

Zdroj: Inhabitat.com