Z hľadiska tepelných strát je možné dom považovať takmer za pasívny. Náklady na jeho vykurovanie sú totiž veľmi nízke. Dom je organizovaný okolo teplého jadra s komínmi. Vo veľkej zime a zamračenom počasí je dokurovaný krbovými kachľami (TÚV je pripravovaná v malom plynovom kotle – pre pokoj a pohodlie nedôverčivého majiteľa je naň napojený aj jeden radiátor a podokenné jednotky). Slnečná energia je akumulovaná presklenou južnou fasádou do akumulačnej steny (Trombeho stena) a podláh. Pocitovo dom hreje už svojou chlpatou vizážou. Dom je vetraný prirodzene oknami a vetracími klapkami.

Cena domu je veľmi nízka (1.000.000 až 1.500.000 českých korún – teda necelých 50 tisíc až niečo vyše 60 tisíc eur, podľa spôsobu výstavby) takže znesie aj vyššie náklady na hi-tech dáždnik (približne 500.000 českých korún – okolo 20 tisíc eur).

Poznámka na záver: množstvo myší nepresahuje bežný počet v susednom murovanom dome a majiteľka si vystačí s jednou mačkou. Naopak množstvo maličkých vtákov, ktoré sídlia v slamenom kožuchu je veľké a pozorovať takto oživené fasády pripomína produkciu filmov National Geographic.

Západný pohľad

Rez budovou

Pôdorys prízemie

Pôdorys poschodie

Architekt: Peter Suske
Investor: Josef Šulc
Miesto stavby: Mladá Boleslav – Michalovice, Česká republika
Doba stavby: 2001 – 2002
Dodávateľ: BES s.r.o.
Cena stavby: 1.500.000,-Kč  Kč  – okolo 61.249 eur (vlastná výroba hlinených tehál-vhodná sprašová hlina z miesta stavby, slamené balíky zadarmo z blízkeho poľa, kúpeľne z akciového výpredaja v Baumaxe)
Materiály: Slama – vonkajšia tepelná izolácia
Nepálená hlina – tepelne akumulačné interiérové murivo
Drevo – konštrukčný materiál
Vykurovanie: pasívne solárne + plynový kotol a jeden radiátor (plynový kotol aj na prípravu TÚV)
Obostavaný priestor: 496 m2
Podlahová plocha: 123 m2