Starý prístav v Lyone sa zmení na centrum architektúry, kultúry a obchodu. Podľa víťazného návrhu ateliéru Jakob + MacFarlane prístavné doky, ktoré sú prispôsobené hlavne obchodu a prevozu tovaru po rieke, tak vytvoria úplne nový priestor.

Projekt je navrhnutý ako jednoduchá pravouhlá oranžová kocka, takzvaná „Orange Cube“, do ktorej je vydlabaná obrovská diera. Tá zabezpečuje dostatok svetla, vzduchu a výhľad. Dostatok svetla zabezpečujú aj strategicky umiestnené balkóny.  Najvyššie poschodie má veľkú terasu, ktorá poskytuje panoramatický výhľad na celý Lyon a okolie.

Kocka s rozmermi  29 x 33 metrov je vytvorená na pravidelnom skelete z betónových stĺpov, ktoré sú v piatich úrovniach. Ľahká fasáda z náhodne usporiadanými otvormi je pokrytá ďalšou fasádou. Tá je akoby poprepichovaná pixelovanými vzormi, ktoré kopírujú pohyb rieky. Oranžová farba odkazuje na klasické priemyselné a prístavné zóny, v ktorých sa často používa.

Projekt patrí medzi udržateľné nielen pre opätovné využitie starých dokov, no špeciálna zdvojená fasáda napomáha termálnej bilancii budovy. Okrem toho dizajn budovy umožňuje efektívne využitie denného svetla. Podporuje tiež prirodzenú ventiláciu budovy.

Fotografie: Nicolas Borel, Roland Halbe

Viac na:

http://architecturelab.net/the-orange-cube-france-by-jakob-macfarlane-architects-16066/