Budovu Main Point na Rohanskom nábreží v pražskom Karlíne, ktorý odborníci nedávno označili za najlepší kancelársky dom sveta, teraz získal medzinárodný certifikát LEED Platinum. Ten hodnotí hlavne úspornosť budovy, jej ekologickú náročnosť a vplyv na okolie. V Európe je takýchto stavieb len desať. Informovala o tom MF DNES.

Stavba Main Point Karlin vznikla podľa návrhov architektonickej kancelárie Dam architektov Richarda Doležala a Petra Malinského. “Náš dom dosiahol na vôbec najvyššiu priečku, ktorú je možné v rámci tohto prestížneho hodnotenia dosiahnuť,” poznamenal developer Martin Jaroš z firmy PSJ Invest, ktorá dom podľa návrhov pražského štúdia Dam postavila.

 

Na získanie certifikátu nestačí len subjektívny dojem komisie, ale počet bodov, ktoré v jednotlivých kategóriách hodnotená budova získa. A Main Point sa s 87 bodmi z teoretických 110 možných stal európskym premiantom.

Budovy sú významným príkladom toho, ako sú ľudské systémy začlenené do prírodných systémov,” popísal Rick Fedrizzi, prezident organizácie US Green Building Council, ktorá certifikáty vydáva.

Karlínska budova úsporne využíva prírodné zdroje a má bezprostredný, pozitívny vplyv na našu planétu, čo bude nesmierne na úžitok budúcim generáciám,” vysvetlil Fedrizzi.

Komisiu uchvátil napríklad unikátny obvodový plášť budovy s vertikálnymi sklobetonovými pilastrami, ktoré fungujú ako slnolamy. Ďalej chladením budovy, ktoré využíva Vltavská vodu, a v neposlednom rade tiež vnútorným komfortom budov.

Vedomie, že česká firma a českí architekti sú schopní vymyslieť, navrhnúť a uviesť do života budovu, ktorá znesie porovnanie a v mnohom prekonáva aj tie najlepšie stavby na svete, je úplne zásadné správa, ktorá nám všetkým dáva nádej byť hýbateľmi vývoja, a nie len nasledovateľmi, “narážal Jaroš na inovatívne českú architektúru 30. rokov minulého storočia.

 

Možno teda s trochou nadsadenia povedať, že sa Praha aj česká architektúra po desiatkach rokov vracajú na stratené pozície. Avšak mnohí odborníci napriek tomu upozorňujú, že s modernou architektúrou stále ešte za vyspelými štátmi zaostávajú.

Organickú stavbu Main Point bude celú využívať poisťovňa, takže sa dovnútra bežne nepozriete. Ľudia sa však dostanú aspoň do pasáže, ktorá tu vznikla a prepája chodník s lávkou cez Rohanské nábrežie.

Zdroj: MF DNES
Autor: Pavel Švec