Pomôcť rodinám v núdzi vo francúzskom meste Bondy má nový ekologický projekt sociálnych bytov z dielne architektov Atelier du Pont. Ide o štvorposchodovú budovu v tvare U s 34 apartmánmi pre rodiny s nízkymi príjmami. Stavba je energeticky efektívna, využíva denné svetlo i dažďovú vodu. Súkromné balkóny, uzavretý dvor, záhrada a staré stromy dodávajú miestu príjemný vzhľad. Strecha budovy pripomína tradičné parížske radové domy s povalou.

Z každého apartmánu je výhľad do dvoch rôznych strán, čo pomáha prirodzenej ventilácii. Súkromné balkóny sú rozmiestnené do šachovnice, aby sa minimalizovalo tienenie medzi poschodiami. Dažďová voda sa zachytáva na streche a používa sa na zalievanie záhrady na dvore domu. Ušetrená voda tak zniži náklady na prevádzku stavby.

Fasáda smerujúca do ulice je z bielej terakoty, vnútorná je z prírodného dreva. Vonkajšie hliníkové rámy zabraňujú prehrievaniu. Jednotlivé apartmány majú čiastočne vlastné schodiská a vchody, každý z nich tak môže byť ľahko zmenený na kancelárie.


Viac na:

http://inhabitat.com/eco-friendly-social-housing-project-east-of-paris/


Zobraziť väčšiu mapu