Izolačné vlastnosti podľa normy

Amatérske spracovanie je ale náročné a bez dlhodobých skúseností prináša riziko zníženej kvality stavebno-technických parametrov izolácie. Napriek tomu si takto spracovaná ovčia vlna na stavbe môže svoje miesto nájsť. “Vlnu nie je nutné užívať pre všetky účely – veľké dutiny v roštoch na stene domu možno napríklad vyplniť veľkými bloky polystyrénu a vlnou len zvyšné priestory zložitého tvaru. V podkroví, ktoré neobsahuje dostatok tehlových stien, dokáže vrstva vlny na vnútornej strane izolácie najlepšie obnoviť vlhkosť vzduchu po vyvetraní”, hovorí Jan Hollan z brnenského ekologického inštitútu Veronica. Zvieracie rúna ako stavebné izolácie sa podľa Hollana používajú po tisícročia a napríklad v prípade ázijských júrt je vďaka nim izolácia rovnako kvalitná, ako požaduje súčasná česká stavebná norma.

Ovčia vlna (nielen) pre drevostavby

Širšie uplatnenie ovčej vlny v bežných stavbách umožňujú produkcie firiem, ktoré sa na tento materiál zameriavajú a prenikli aj na český trh. Výrobky z ovčej vlny slúžiace k tepelnej izolácii pritom nachádzajú uplatnenie hlavne v drevostavbách. Najpoužívanejšie technológie pri vytváraní vonkajšieho plášťa drevostavby je skladba, v rámci ktorej je interiér od izolačnej vrstvy oddelený nepriepustnou parozábranou. To zaručuje, že do konštrukcie neprenikne vnútornej vzdušná vlhkosť, ktorá by poškodila konštrukciu aj izoláciu, a tiež zabráni úniku tepla.

Na druhú stranu tak ale v dome vzniká priestor s vysokou vzduchotesnosťou, ktorý je nutné kvalitne odvetrávať – ??napríklad s pomocou núteného vetrania s rekuperáciou tepla. To je však technicky i finančne náročné. Preto sa v posledných pätnástich rokoch u drevostavieb ako alternatíva uplatňujú tzv. difúzne otvorene konštrukcie.

Vlnená čistiareň vzduchu

Okrem čisto technických funkcií, ktoré stavebník od izolačného materiálu očakáva, ponúka použitie ovčej vlny aj iné perspektívy. Jedna z nich je založená na schopnosti tohto materiálu neutralizovať kladné ióny a škodlivé sublimáty. Pokiaľ je teda ovčia vlna umiestnená z vnútornej strany interiéru čo najbližšie vnútornému povrchu konštrukcií priečok, podhľadu a stien, môže účinne odstrániť z ovzdušia škodliviny. Možno tak napríklad pomôcť k zlepšeniu vnútorného prostredia starších budov, kde boli použité nevhodné materiály, ako je formaldehyd. Za túto vlastnosť vlna vďačí keratínu obsiahnutom vo vláknach, ktorý je schopný škodlivé neutralizovať látky, ich molekuly sa na keratín váži. S pomocou vhodne umiestnenej ovčej vlny je tak možné v pomerne krátkom čase vzduch v interiéri od škodlivých látok vyčistiť.

Látky, ktoré možno s pomocou ovčej vlny odstrániť:

  • škodliviny používané v stavebníctve – formaldehyd, acetaldehyd, sutyraldehyd, pentanal;
  • zapáchajúce organické látky;
  • škodlivé látky z náterov (benzaldehyd);
  • látky z cigaretového dymu;
  • nitrosamíny a styrény;

Pozn: Po nasýtení ovčej vlny škodlivinami je nutné izolačný materiál vymeniť

Difúzne otvorená konštrukcia pracuje so skutočnosťou, že plyny vďaka mechanizmu molekulárneho prenosu prestupujú konštrukciou, ktorá nie je vzduchotesne upravená, v plášti drevostavby sú teda použité napr. drevovláknité dosky, ktoré sú difúzne otvorené, nepoužíva sa parozábrana ani iné opatrenia, ktoré by stavbu vzduchotesne uzavrelo. Výhodou takéhoto riešenia je pohyb plynov, ktorý nevyhovuje plesniam, hubám a rôznym mikroorganizmom a zlepšuje kvalitu vnútorného ovzdušia v interiéri. Takéto skladby plášťa s drevovláknitými doskami a izoláciou z ovčej vlny majú tiež vysokú tepelno-akumulačnú schopnosť a s ich použitím sa do veľkej miery darí odstrániť jednu z hlavných nevýhod drevostavieb – letné prehrievanie.

V miestach, kde dochádza k difúziu vodnej pary, za určitých teplotných podmienok môže dochádzať ku kondenzácii vlhkosti. Realizácia difúzne otvorených skladieb plášťa budovy preto kladie veľké nároky na skúsenosti vykonávacích firiem, prísne dodržanie technologických postupov a použitie vhodných materiálov.

 

Izolácie z ovčej vlny sú na trhu k dostaniu vo forme zvitkov, predávajú sa ale aj rohože alebo okenné povrazca z ovčej vlny (Foto: www.nazeleno.cz)

Ovčia vlna: Riešenie aj pre podlahy a okná

S ovčou vlnou sa v ponuke firiem môžeme najčastejšie stretnúť v podobe mäkkých izolačných dosiek alebo rohoží. V prípade izolačných dosiek sa vlákna kladú rovnobežne s ich rovinou a objemová hmotnosť sa pohybuje medzi 20 a 25 kg/m3. Rohože s kolmým vláknom majú objemovú hmotnosť menšiu – okolo 12 kg/m3 a je nimi možné vypĺňať aj ťažko prístupné priestory – dutiny, štrbiny a pod.

Ponuka produktov z ovčej vlny je ale širšia. Okrem izolačných rohoží a dosiek možno pre použitie v stavebnej konštrukcii zaobstarať mykané vlnené rúno, ktoré je vhodné na vypchávanie škár a dutín (potreba 13 až 14 kg/m3). Pre izoláciu krokového hluku sa používa niekoľko milimetrov silný filc z ovčej strižnej vlny s nátronovým silným papierom, ktorý je vhodný na zvýšenie krokovej nepriezvučnosti pod plávajúcimi aj parketovými podlahami. Ďalším produktom z ovčej vlny, ktorý pri tesnení dverných a okenných prestupov dobre zastúpi syntetickej tesniace peny, je okenný povrazec z ovčej vlny, ktorý je vhodný na izolovanie medzier od 20 do 60 mm.

Zdroj: www.nazeleno.cz