Optimálne riešenia vraj neexistujú. No môžeme sa k nim aspoň priblížiť tým, že budeme akceptovať geografickú polohu a orientáciu voči svetovým stranám konkrétnych stavebných pozemkov i budúcich či existujúcich stavieb. Zohľadníme geologické podložie aj klimatické podmienky lokality, stavebno-technický stav konkrétnych budov aj možnosti využitia určitej stavebnej technológie a stavebných materiálov… Odborníci by mali posúdiť aktuálnu energetickú efektivitu všetkých relevantných faktorov a spolu s teoretickými výpočtami pre danú lokalitu a plánované kapacity konkrétnych objektov aj ich tepelné zisky a straty a pod. Na základe podrobnej analýzy s dostatočným počtom vstupných údajov by mali dokázať navrhnúť také riešenia, ktoré novopostaveným aj straším objektom CR zaistia energetickú bilanciu maximálne do úrovne C (vyhovujúce), no najmä do kategórie B (úsporné)!

Chata Lopata - Mikulčin vrch

Sanácie chaty Lopata - Mikulčin vrch

Lacnejšie služby, efektívny zisk
O energetickej kategorizácii už vieme dosť na to, aby sme aj laickým úsudkom odhadli, v ktorých kategóriách sa ocitne väčšina slovenských objektov cestovného ruchu. Stovky budov z druhej polovice 19. stor. aj starších, ktoré boli najmä v horskom prostredí vystavené mrazom, dažďom, slnečnej páľave a suchám (a dnes sú doslova požieračmi energií) zrejme skončia v kategórii D (nevyhovujúce), E (nehospodárne) alebo aj F (veľmi nehospodárne). Do ktorej kategórie sa zmestia veľké renovované secesné hotely s množstvom tepelných mostov, obrovskými vitrážami na priečeliach, kam sa zaradia tisícky malých a stredných rodinných penziónov, prebudovaných zväčša z 50- a viacročných rodinných domov, v ktorých sa pod vysoké spotreby energií podpisujú nevhodné kombinácie stavebných materiálov, neizolované základy, diletantské stavebné postupy a nízke vstupné náklady. Ani ubytovacie a stravovacie zariadenia, postavené počas socialistickej výstavby zrejme nedopadnú lepšie a skončia v kategóriách C a D. O poznanie lepšie možno dopadnú tie, na ktorých sa po r. 1990 šetrilo podľa princípu „nízke vstupy – vysoké zisky“? Táto investičná stratégia sa v budúcnosti prejavila bumerangovým efektom: „úspory“ počas výstavby zvýšili prevádzkové náklady. Tie však už znášal niekto iný…

Ak tieto budovy majitelia a prevádzkovatelia čo najskôr nezregenerujú do energeticky úsporného štandardu (no nie na úkor kvality!), budú nútení v závislosti na zvyšovaní cien energií neustále zvyšovať ceny svojich produktov.

Hotel Carpe Diem, Prešov

Hotel Carpe Diem, Prešov

Ako teda tento energetický hendikep eliminovať na únosnú mieru?

Dôsledky súčasného systému „zatepľovania“ budov polystyrénom a optimisticky sfarbenými omietkami sú všeobecne známe: na stenách, kde sa kondenzujú vodné pary, vznikajú najskôr vlhké mapy, bez dôkladnej sanácie aj plesne. Bez komplexného projektu, rátajúceho s riadeným vetraním interiérov, je tento spôsob síce jednoduchý a lacný, ale časom sa celkom určite investorom vypomstí!
Aj v prípade turistických objektov musia vychádzať komplexné a efektívne riešenia z analýz aktuálneho stavu konkrétnych budov, z presne definovaných požiadaviek investorov a odborníkmi navrhnutých projektov, od hydroizolácie základov a prípadnej rekonštrukcie stavebných konštrukcií, cez tepelnú izoláciu obvodového plášťa budov a striech až po výmenu a dokonalé utesnenie okien a exteriérových dverí. Samozrejmosťou by mala byť aj inštalácia vzduchotechniky so systémom spätného ohrevu vzduchu aj úžitkovej vody. Renovácie, rekonštrukcie a regenerácie objektov do energeticky úsporného štandardu je pre neprestávajúci rast cien energií čoraz naliehavejšia! Vyžadujú si však finančné investície, hraničiace takmer s nákladmi na výstavbu nových budov. Mnohé budovy však (našťastie!) nemožno asanovať vzhľadom na ich mimoriadnu kultúrno-historickú hodnotu. Tu sa otvára priestor na prefinancovanie zvýšených nákladov z európskych fondov, určených pre oblasť rozvoja CR a znižovania prevádzkových nákladov objektov CR.

Horská chata Schiestlhaus

Horská chata Schiestlhaus, postavená v pasívnom štandarde na mieste dosluhujúcej horskej chaty.

Komplexné projekty energetických renovácií budov cestovného ruchu tak napokon vedú nielen k skvalitneniu poskytovaných služieb a udržaniu ich cien na prijateľnej úrovni. Zároveň v zariadeniach CR výrazne klesne spotreba energií a v súvislosti s tým narastú zisky, o ekologickom aspekte energeticky pasívnych a nízkoenergetických novostavieb a regeneračnom procese starších budov nehovoriac!

A to by mala byť pre vlastníkov zariadení CR dostatočne silná motivácia!

Juraj Bondora